Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

TUNNETKO JO ETEERISTEN ÖLJYJEN GRAND OLD LADYN, ULLA-MAIJA GRACEN?

Teksti: Ulla-Maija Grace

“Aloitin työni kirjanpitäjänä matkatoimistossa Baker Streetillä, Lontoossa vuonna 1969. Joka päivä kävelin pienen kirjakaupan ohi tutkien ikkunasta uusia kirjoja. Rohkaisin itseni menemään sisälle ja ihastuksekseni löysin kahden ranskalaisen lääkärin julkaiseman opuksen eteerisistä öljyistä ja niiden ominaisuuksista. Se laajensi minun silloin hyvin pintapuolista tietämystäni eteeristen öljyjen maailmasta.

Saman vuoden syksynä pääsin osallistumaan englantilaisen aromaterapeutin Patricia Davisin ryhmään. Jaksoon sisältyi alkuun teoriaa sekä kosketusharjoittelua parityöskentelynä. Hierontakoulutuksen alkaessa opiskelu toimintana laajeni huomattavasti asiakkaiden hyvinvoinnin, ongelmien yms. selvittämiseen ja muiden mahdollisten tarpeiden tunnistamiseen. Tiukka tentti ensimmäisen vuoden loputtua sai minut innostumaan jatkamisesta seuraavana syksynä ja hankkimaan uutta osaamista.

Toinen iso askel opinnoissani oli kahden ranskalaisen alan asiantuntijan saapuminen Lontooseen kouluttamaan aromaterapiaa. Toinen kouluttajista oli lääkäri ja toinen pitkän linjan eteeristen öljyjen tutkija. Sain heidän opissaan valtavan tietomäärän eteeristen öljyjen ominaisuuksista, käyttöalueista, käyttötavoista ja turvallisuudesta. Asiantuntijoiden innostava koulutus toi kokonaan uusia näkökulmia. Siihen aikaan ei vielä ollut juurikaan luomusertifioituja eteerisiä öljyjä saatavilla. Niiden luonnonmukaisuus sai minut tutkimaan jokaista uutta eteeristä öljyä ja niiden ominaisuuksia.

Eteeristen öljyjen ominaisuudet, niiden vaikutukset hajuaistiin ja toiminta ihon välityksellä kasvattivat kiinnostustani aiheeseen yhä enemmän. Öljyjen tuoksut olivat ja ovat edelleenkin lumoavia, puhtaita raikkaita ja toimivia. Eteeriset öljyt luovat aivan huikean tuoksuvan maailman ja niiden tuoksukokemukset herättävät tunteita ja tunnelmia. Toki jokaisen tutustujan nenä antaa alussa meille kaikille omanlaisensa tuoksukokemuksen, kunnes aistimme heräävät yksilöllisesti tuoksuaistimusten välityksellä. Meistä jokaisella on siis omanlaisemme hajuaisti, jolloin koemme tuoksut joko miellyttävinä tai vastenmielisinä.

Hoitoon tarkoitettujen kasviöljyjen koostumukset toivat myös uusia oivalluksia. Yhdistäessäni eteerisiä öljyjä kasviöljyihin ne loivat samalla taas omia uusia tuoksuja ja antoivat positiivisia vaikutuksia niin asiakkaille kuin hoitajillekin.

Vaativa viiden vuoden opiskelu antoi valmiudet toimia IFA:n (International Federation of Aromatherapists) terapeuttina. Aromaterapeuttina työni onkin ollut hyvin monipuolista aivan alusta alkaen. Luennoin ja opetin aromaterapiaa uusille ryhmille ja kiinnostus aiheesta alkoi levitä eteenpäin. Aika ajoin kävin myös kouluttamassa terapeutteja Suomessa.
Kun muutin Suomeen koulutustyöni jatkui täällä ja levisi myös Eestiin. Aromaterapia oli myös levinnyt Englannin kautta jo Japaniin saakka ja IFA kutsui minut kouluttamaan myös niille alueille missä aromaterapia ei vielä ollut levinnyt laajalle. Koulutukset Japanissa jatkuivat noin kahdenkymmen vuoden ajan ja veivät minut Japanin pohjoisemmista alueista myös eteläisimmälle saarelle.

Vuosien aikana työni on kehittynyt jatkuvasti. Uudet hoitomuodot, uudet tiedot maailmalta ja uusien menetelmien oppiminen ovat aina innostavia. Alati kasvava kiinnostukseni aromaterapiaan toi mukanaan uusia asiakkaita sekä opiskelijoita – kaikki aineistot ja hoitomenetelmät olen itse kehittänyt, olen myös kehittänyt uusia koulutuksia aromaterapeuttien ja ryhmien erilaisiin tarpeisiin. Kevään tullessa on hyvä aika päivittää tuotevalikoimaa ja osaamista. Tuotekoulutusten aineistojen uudelleentarkastelu on oleellista erityisesti, jos olet vaihtanut tuotteittesi myyjää. Tietämys eteeristen öljyjen ominaisuuksista, aitoudesta, muuttamattomuudesta, tuoksuvaikutuksista ja käyttöturvallisuudesta tekevät asiakaspalvelusta helpompaa.

Tulevaisuudensuunnitelmani ovat vielä kehittymässä ja uinumassa. Kaikesta aromaterapiaan ja eteerisiin öljyihin liittyvästä loputtomasti kiinnostuneena, olen vuosien mittaan kasvattanut tietojani käytännön työskentelyyn kehittäessäni koulutuksia. Koulutukset ovat olleet suurin ja mielenkiintoisin työrupeamani.

Myös kirjojen kirjoittaminen on edelleen sydämessäni ja kirjoittaminen tuleekin olemaan osa työtäni tulevaisuudessa. Kirjoittamani aromaterapiakirjat ovat edelleen suosittuja oppaita:
Aromatherapy for Practitioners, 1996
Eteeristen öljyjen käyttöopas, 1998
Käytännön aromaterapia, 1998
Aromaterapia para practicantes, 2007
Wellness Hyvänolon kirja, 2010

Voin myös aidosti sanoa, että 40 vuoden työuran jälkeen olen vieläkin innostunut jatkamaan oppimista!

Eteerisiä öljyjä kasvattavia ja niitä tuottavia kasveja on mittaamaton määrä kaikkialla maailmassa. On tärkeää tietää käytettyjen eteeristen öljyjen ominaisuuksista, koostumuksista jne. Minkä tahansa eteerisen öljyn käytössä on tärkeää tietää myös öljyn kokonaislaatu tutustumalla sen kemialliseen rakenteeseen. Kukin kasvi kehittyy omaksi yksilökseen muun muassa ympäristön, ilmaston, maaperän, nesteiden ja valon vaikutuksesta. Kaiken tämän kasvi tuottaa oman elintilansa ja ympäristönsä vaikuttaessa kasvin laatuun.

Yksi suosikkituotteistani on Firming Serum -öljy. Se suojaa ihoa ailahtelevan talven lämpötilanvaihteluilta. Seerumin suojaavat kasviöljyt myös ravitsevat ja kiinteyttävät ihoa. Erityisesti Hippophae rhamnoides ja Simmondsia chinensis ovat voimakkaita ihon hyvinvointia edistäviä öljyjä. Eteeristen öljyjen merkitys on tärkeä ihon ja koko elimistön hyvinvoinnissa. Firming Serumiin olen valinnut lempeän tehokkaan Timjami (Thymus vulgaris linalol) -öljyn ja Ravintsara (Cinnamomum camphora cineol) -öljyn. Ruusun (Rosa damascena) ja Ylang ylang -öljyn (Canaga odorata) yhteinen tuoksu luo keveyttä ja hyvää mieltä, laventeli (Lavandula angustifolia) tasapainottaa ja rauhoittaa mieltä.

Lisäsuojaksi herkälle iholle suosittelen Balancing Day Cream –voidetta. Eteeristen öljyjen koostumus voiteessa on samantyyppinen kuin Firming Serumissa, joten tuoksutunnelma tuotteessa on kevyt.”