Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

ETEERISTEN ÖLJYJEN MONIPUOLISTA HISTORIAA

Teksti: Ulla-Maija Grace | Hyvinvointia Ulla Grace

Viimeisen noin sadan vuoden aikana olemme saaneet tutustua eteeristen öljyjen moniin käyttöalueisiin. Aromaterapian historiassa viime vuosisadan puolella eteeristen öljyjen tutkija ja kemisti Rene-Maurice Gattefosse (1881-1950) julkaisi ”aromatherapy” nimen eteerisille öljyille. Kemistinä ja parfymeerinä hän tiesi kemiallisten aineiden merkityksen aromaterapia-tuotteissa. Aivan yhtä suuren merkityksen hän koki olevan myös tuoksujen hyvinvointia edistävillä psykoterapeuttisilla ominaisuuksilla.

R.M. Gattefosse oli tutkinut eteeristen öljyjen maailmaa lähes 50 vuotta kärsivällisesti edistäen oman työnsä kasvua. Toinen eteeristen öljyjen asiantuntija Dr. Jean Valnet työskenteli sodassa hoitaen sotaveteraaneja. Hän kehitti omia hoitomenetelmiään eteerisillä öljyillä veteraanien tarpeisiin. Öljyjen tuoksut rauhoittivat potilaiden mieltä ja Valnet’n valitsemat antiseptiset ja -mikrobiset öljyt edistivät kuntoutumista.

Kolmas eteeristen öljyjen tuntija ja tuotteiden kehittäjä Marguerity Maury oli kiinnostunut eteeristen öljyjen käytöstä erityisesti kauneudenhoidossa. Työssään hän käytti kehittämiään terapeuttisia kosmeettisia tuotteita hieronnassa ja lääkinnällisen/kosmeettisen terapiansa ihon ja kehon hyvinvointiin. Hän teki myös tutkimusta siitä, miten aromaattiset aineet käyttäytyivät ihmiskehossa, mielessä ja iholla.

Luonnon antiseptit

Dr. Jean Valnet on kirjassaan kertonut ja kuvaillut eteeristen öljyjen parantavia ominaisuuksia. Tässä muutamia poimintoja: timjami on vuosien mittaan saanut seurakseen monia variaatioita. Niistä lempeä ja tehokas Thymus Vulgaris Linalol Type on mielestäni vieläkin varmin ja turvallisin timjameista. Sitruunan antiseptinen voima taas tuhoaa bakteereita, avaa hengitysteitä, virkistää ja kohottaa mielialaa. Saksan kamomillan tuoksu ei välttämättä ole kaikkien mieleen, mutta sen vahvat chamazulenin anti-allergiset, tulehduksia estävät ja bakteriostaattiset ominaisuudet edistävät ihon hyvinvointia.

Syvensin tietämystäni eteerisiin öljyihin kahden ranskalaisen asiantuntijan opissa. Pierre Franchomme´n ja Daniel Penoel´n asiantuntijuus, heidän tietonsa, kokemuksensa ja intuitiivinen näkemyksensä eteerisistä öljyistä ja niiden moninaisista käyttömuodoista edistivät opintojani.