Mitä mikroneulaus on?
Mikroneulaus perustuu ihon omaan kykyyn parantaa itse itsensä. Hoidossa vaurioituneet kollageeni- ja elastiinisäikeet korvautuvat uusilla ja tuoreilla. Mikroneulaus on suosittu hoitomuoto, koska sillä saadaan merkittäviä tuloksia ja koska se on turvallinen, kemikaalivapaa keino tuottaa uutta kollageenia. Hoito voidaan tehdä myös kaikenlaisille ihotyypeille.
Mikroneulaus tunnetaan myös nimillä “luonnollinen kollageeni-induktioterapia” tai “transdermaalinen imeyttäminen”. Tämä kaikki on juurikin sitä, mitä mikroneulaus tekee. Pienehköä, kädessä pidettävää rullaa, jossa on mikrokokoisia neuloja, liikutellaan hoidettavalla ihoalueella. Tämä saa aikaan erittäin pieniä mikroreikiä ihoon. Ihon ylimmän kerroksen solut eroavat toisistaan ilman että ne vahingoittuvat. Neulat läpäisevät kaikki ihon kerrokset dermikseen asti. Neulojen pituus valitaan ihon paksuus ja siinä olevat mahdolliset virheet huomioiden.
Mikroneulaus toimii samoin kuin monet muutkin esteettiset hoidot (kuorinnat, laserhoidot jne.), missä ihoa ”vahingoitetaan” tietoisesti, jotta saadaan iho korjaamaan itse itseään. Paranemisprosessin jälkeen iho on kiinteämpi, kimmoisampi, pehmeämpi ja raikkaampi. Kun ihon oma paranemisprosessi laukaistaan järkevällä tavalla, iho jatkaa itsensä korjaamista kunnes tyydyttävä taso on saavutettu.
Miten se toimii?
35-vuotiaana ihomme on menettänyt jo noin puolet kollageenistaan. Mikroneulaus on kontrolloitu stimulaatio iholle, joka saa sen korjaamaan itse itsensä. Neulauksessa syntyvät pienet mikrohaavat eivät ainoastaan stimuloi kollageenin tuotantoa, vaan ne ovat myös aukinaisia kanavia ihoon, jota kautta voimme imeyttää vaikuttavia aineita dermikseen. Iho korjaa itseään noin 3-6 kuukautta hoidon jälkeen. Tästä syystä myös tulokset paranevat ajan kuluessa.
Miten hoito tehdään?
Iho puhdistetaan huolellisesti ennen neulausta. Iholle levitetään usein myös ihoa puuduttavaa esikäsittelyainetta. Välittömästi neulauksen jälkeen iholle levitetään steriilejä seerumeja tai ampulleja. Hoidon jälkeen iho tuntuu lämpimältä ja saattaa myös hieman punoittaa. Iho toipuu hoidosta nopeasti, yleensä jo muutamassa tunnissa, kuitenkin viimeistään 24-48 tunnin kuluessa. Hoitoja tehdään yleensä 28 päivän välein, ihon uusiutumisen mukaisessa aikataulussa. Parhaat tulokset saadaan yleensä 3-6 kerran sarjoina.
Mikroneulauksen historia
Mikroneulauksen keksijänä pidetään sveitsiläis-ranskalaista ihotautilääkäriä Tri Phillippe Simoninia. 1994 julkaistiin hänen läpimurtotutkimuksensa, jossa esiteltiin tekniikka, jota hän kutsui nimellä “Electroridopuncture” (ERP). Tämä tekniikka ei kuitenkaan saavuttanut koskaan esteettisen maailman suosiota. Hänen alkuperäiseen tutkimukseensa osallistui 600 potilasta ja hän jakoi heidät kahteen ryhmään; potilaisiin, joilla oli ryppyjä ja potilaisiin, joilla oli vanhoja arpia. Hän suoritti 10 neulaushoitoa jokaiselle potilaalle. Ihmisistä, joilla oli näkyviä ikääntymisen merkkejä, kuten juonteita ja ryppyjä. Heistä 40 % sai dramaattisia tuloksia, 22 % hyviä tuloksia ja 13 % vähäisiä tuloksia. Arpisilla potilailla tuloksia saatiin vasta 5-6 hoidon jälkeen. Parhaat tulokset saatiin vanhoilla kiinnittyneillä ja painuneilla arvilla.
Tri Andre Camirand, kanadalainen plastiikkakirurgi, tutki myös ihon neulausta. Tri Camirand sattumoisin huomasi, että hänen kasvojenkohotusleikkauksessa olleet asiakkaansa, jotka olivat ottaneet tatuoinnin arven peittämiseksi, paranivat arven kohdalta muita paremmin. Hän alkoi tutkimaan arpien tatuoimista ja vahvisti aiemman huomionsa; tatuointineulan tekemät pistokset iholla rikkoivat arvessa olevaa kollageenia ja stimuloi uuden, terveen melaniinin ja kollageenin tuotantoa.
Edistynyt neulahionta
Seuraavan tärkeän julkaisun koskien ihon neulausta julkaisi Dr. Andre Camirand 1997. Monilla hänen potilaillaan oli arpia, joista oli pigmentti hävinnyt. Hän peitti näitä arpia ihon värisillä pigmenteillä. 1-2 vuoden kuluttua kun pigmentti oli hävinnyt, hän havaitsi että tilalle oli tullut melaniinia ja ihon rakenne ja ulkonäkö olivat parantuneet huomattavasti. Tästä hän sai idean alkaa neulaamaan arpia tatuointilaitteella tarkoituksenaan palauttaa ihon joustavuus ja melaniinituotanto. Tätä hoitoa toistamalla tulokset olivat erittäin hyviä, ja kaikki hoidetut potilaat saivat tuloksia.
Dr. Camirandin saavutusten jälkeen Dr. Des Fernandes kehitti ensimmäisen tunnetun neulaimen, pienen neulausleimasimen, jolla saatiin aikaan kollageenituotannon lisääntymistä säännöllisesti hänen vastaanotollaan käytettynä. Hän esitteli ensimmäisen kerran neulauksen vaikutuksia ylähuulen hoitoon ISAPS konferenssissa Taipeissa 1996.
Vuonna 2004 tulivat markkinoille ensimmäiset nykyaikaiset mikroneulausrullat. Nykyaikainen mikroneulausrulla yhdistää edellä mainittujen tekniikoiden parhaat puolet ja sen avulla on pystytty kehittämään nopea, tehokas ja turvallinen hoitometodi, jota nykyään kutsutaan mikroneulaukseksi. Rullaamalla mikroneulausrullaa iholla saadaan aikaan tuhansia dermikseen ulottuvia mikrohaavaumia. Nämä reiät sulkeutuvat muutamassa tunnissa. Ihossa käsittely saa aikaan hallitun tulehdusprosessin, jonka seurauksena elimistö alkaa tuottamaan kollageenia. Rullan avulla voidaan tehdä lyhyessä ajassa suuria määriä reikiä verrattuna aikeisempiin metodeihin.
Mikroneulaus tänään
Tämän jälkeen eri toimijat ovat kehittäneet metodia eteenpäin, mm. lisäämällä erilaisia tuotteita. Pisimmällä tässä on CLINICCARE of Sweden, jonka patentoima LMWHA (Low Molecular Hyaluronic Acid) imeytyy epidermikseen ja kosteuttaa ihoa altapäin tehostaen neulauksen vaikutusta huomattavasti.
Parhailla mikroneulauskynillä saadaan tehtyä neulauksia vielä huomattavasti nopeammin kuin rullilla. Uusimmat mikroneulauskynät kykenevät iskemään jopa lähes 200 iskua sekunnissa. Kun kynän kertakäyttöisessä neulapäässä on 11 neulaa, voi helposti laskea, että minuutissa ihoon saadaan noin 130 000 reikää. 10 minuutissa reikiä on siis pitkälti yli miljoona.
Katso esittelyvideo CLINICCARESTA ja mikroneulaushoidosta: