Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

Diabeetikon jalkojenhoito: vinkit ammattilaisille

Teksti: Tiina Rouvali | jalkahoitaja, hieroja, diplomi aromaterapeutti, Hoitolatukun kouluttaja

Jalkojenhoidon ammattilainen tietää, miten paljon jalat heijastavat asiakkaan terveydentilaa. Diabetes, yhä yleistyvänä sairautena, tuo vastaanotolle monia asiakkaita. Ammattilaisina tiedämme, miten tärkeää jalkaterveys on kyseisen diagnoosin kanssa.

Infektioherkkyys ja sen seuraukset

Diabeetikon jalat ovat erityisen herkkiä infektioille, joita aiheuttavat bakteerit ja sienet. Hiertymät ja haavat voivat aiheuttaa vakavia ongelmia tulehtuessaan ja tulehduksen levitessä ympäröivään kudokseen. Lisäksi pitkälle edenneen diabeteksen seurauksena voivat kehittyä hermovauriot ja verenkiertohäiriöt, jotka voivat aiheuttaa lisää vahinkoa jaloille ja koko terveydentilalle.

Omahoidon opastus ja ennaltaehkäisy

Omahoidon opastus ja ennaltaehkäisyn tärkeys korostuvat diabeetikon käydessä jalkahoitolassa. Jalkojen ihon kunnon säännöllinen tarkistaminen sekä asiakkaan että ammattilaisen toimesta on ennaltaehkäisyn tärkein peruspilari. Mitä aikaisemmassa vaiheessa diabeetikon jalkaongelmien hoito aloitetaan, sitä nopeampi on toipuminen. Asiakas on hyvä opastaa myös itse tunnistamaan varhaisia merkkejä ihon tai kynsien ongelmista. Sopivat, puristamattomat sukat ja oikean kokoiset kengät ovat erittäin tärkeitä. Huolehtimalla näistä pienistä asioista voidaan välttyä kovettumilta, hankaumilta ja kynsien painumisilta sekä niistä johtuvista lisäongelmista.

Ohjeet omahoitoon

Konkreettiset ohjeet ja neuvot sekä yksinkertainen opastus jalkojen omahoitoon, kuten hygieniasta huolehtimiseen ja oikeanlaisen jalkavoiteen valintaan, ovat kullanarvoisia. Näistä toimenpiteistä asiakas hyötyy pitkällä tähtäimellä. Ammattilaisena velvollisuutesi on tukea jokaista asiakastasi jakamalla tätä tärkeää tietoa ja suosittelemalla sopivia, laadukkaita tuotteita ja järkeviä valintoja.

Jalkojenhoitosuunnitelma ja tuntoaistin tutkiminen

Vastaanotolla voidaan tehdä jalkojenhoitosuunnitelma yhdessä asiakkaan kanssa, erityisesti jos hän on vastikään saanut diabetesdiagnoosin. Monofilamentti ja äänirauta ovat oivallisia työvälineitä tuntoaistin tutkimisessa ja seurannassa. Ne auttavat tunnistamaan neuropatiaa jo varhaisessa vaiheessa. Monofilamenttitesti on yksinkertainen toteuttaa ja sen avulla voidaan seurata tuntohermojen tilannetta. Värinäherkkyyttä voidaan seurata äänirautatestillä, joka on tärkeä opetella ja ottaa käyttöön asiakastyössä.

Yhteistyö terveydenhuollon ammattilaisten kanssa

Yhteistyö asiakkaan muun terveydenhuollon ammattilaisverkoston kanssa on merkityksellistä, erityisesti jos näet asiakkaalla olevan haasteita sairauden hoitotasapainon löytämisessä ja siihen sitoutumisessa.

Kansainvälinen Diabetespäivä on 14.11., jolloin tietoisuutta sairaudesta sekä sen hoitomenetelmistä ja jalkaterveyden tärkeydestä on hyvä nostaa esille. Voit järjestää hoitolassa teemapäivän asian ympärille ja tarjota erikoistarjouksia diabeetikoille sopivista tuotteista ja palveluista. Ole rohkeasti ja ylpeästi jalkaterveyden asiantuntija ja huippuammattilainen asiakkaasi parhaaksi!