Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

KEVENNYSMATERIAALIT: OPAS OIKEAN MATERIAALIN VALINTAAN

Kun valikoimasta löytyy monia eri kevennysmateriaaleja, voi niiden hankinta aiheuttaa valinnan vaikeutta. Tässä artikkelissa käsitellään kevennysmateriaalien ominaisuuksia ja käyttöä, jotta voisit valita oikean materiaalin omiin tarpeisiisi.

Kevennysmateriaalien hyödyt ja käyttötarkoitukset

Kevennysten käytön pääperiaatteena on keventää jalkaterään kohdistuvaa kuormitusta ja siten helpottaa asiakkaan kokemaa kipua. Kevennysmateriaaleilla voidaan myös ennaltaehkäistä iskun tai hankauksen aiheuttamia vaivoja sekä suojata ihoa ja erityisesti luisia alueita.

Asiakkaan terveyttä, hyvinvointia sekä toiminta- ja suorituskykyä pystytään tukemaan, kun kudoksiin kohdistuvia voimia ja kuormitusta saadaan asettumaan tasaisemmin. Jalkaterän anatomiaa ja biomekaniikkaa on hyvä tuntea jonkin verran kevennyksiä tehdessä, jotta niillä pystytään saamaan toivottuja, positiivisia muutoksia aikaan.

Erilaiset kevennysmateriaalit ja niiden käyttö

Erilaisia kevennysmateriaaleja, kuten huopaa, solu- ja vaahtokumia tai poronia, voidaan käyttää jalkapohjan paineen tasaamiseen koko jalkapohjan alueelle – ja ennen kaikkea siirtämään painetta pois siltä alueelta, jolle kuormitus aiheuttaa kipua. Kevennyksiä voi valmistaa myös tavoitteena vaimentaa jalkaterän kautta koko kehoon vaikuttavia iskuja, kuten kantapään alueelle.

Kevennysmateriaali, jossa on valmiina ihoystävällinen liima, on helppo ja nopea työstää asiakkaan tarpeeseen ja asettaa paikalleen sinne, missä sitä tarvitaan. Suurin osa sopii suoraan iholle ja niitä voidaan myös kiinnittää jalkineisiin tai pohjallisiin. Valmistatpa kevennyksen sitten suoraan asiakkaan jalkaan tai jalkineeseen, muista ensin varmistaa, että sille on riittävästi tilaa. Jalkineesta ei saa tulla liian ahdas kevennyksen vuoksi.

Pehmeä geelituote suojaa ihoa ja siten ehkäisee tehokkaasti hankausta. Lisäksi se vaimentaa tehokkaasti iskua ja lievittää täten myös paineesta aiheutuvaa kipua. Tarkoin muotoiltu suoja voi myös korjata lieviä virheasentoja, esim. varvasvälien ollessa liian tiiviit seurauksena ihoon syntyy hankaumia. Geelituotteet on valmistettu medikaalilaatuisesta mineraaliöljystä, joka tekee tuotteistamme myös ihoa hoitavia.

Pehmeät ja kimmoisat materiaalit

Pehmeät, mutta kimmoisat ja muotonsa palauttavat materiaalit, kuten poron ja solukumi, toimivat parhaiten iskunvaimennukseen. Hyvällä iskunvaimennuksella voidaan esimerkiksi pienentää liikunnan aiheuttamaa loukkaantumisriskiä ja pehmentää kudoksiin kohdistuvaa stressiä.

Geelikevennykset ovat yksi tärkeimmistä lisämyyntituotteista jalkahoitolassa ja erittäin hyvä myyntituote myös muissa hoitoloissa. Geelikevennystuotteet ovat lähimpänä ihon luonnollista rakennetta ja ne sisältävät ihon toimintaa edistäviä ja tukevia ainesosia sekä hoitavat siihen syntyneitä vaivoja, esim. rakkoja ja hankaumia. Esimerkiksi diabeetikot voivat hyötyä Iloiset Varpaat -geelikevennystuotteiden käytöstä suuresti, kun puhutaan ennaltaehkäisevästä hoidosta ja ihon suojaamisesta.

Voit lukea geelikevennyksistämme ja niiden ominaisuuksista lisää täältä.

Kevennysmateriaalit nivelten tukeen ja vakauttamiseen

Kevennysmateriaalien avulla asiakkaalle voidaan tarvittaessa tarjota myös nivelten tukea ja vakautta. Toistuvasti hankauksessa (esim. harrastusjalkineessa) kipeytyvää niveltä tai ihoaluetta voidaan myös helposti suojata kevennysmateriaalilla. Erityisesti luisen ihoalueen suojaukseen sopivat ohuet materiaalit, kuten molski (fleecy web), joka on pehmeää, harjattua puuvillaa tai ohuimmat huovat (Hapla tai Zopla).

Oikean kevennyksen valmistaminen

Materiaalilevystä oikeaan kokoon ja muotoon leikattuja kevennyksiä voidaan käyttää apuna kovettuman, känsän, syylän, halkeaman tai haavan hoidossa. Hyvin hengittävästä ja pehmeästä huovasta puristetut levyt sopivat erinomaisesti mm. näihin tarpeisiin. Huopalevyssä on hellävarainen ja hypoallergeeninen liimapinta, joka soveltuu myös diabeetikon tai reumaatikon ohuella iholla käytettäväksi. Luonnollisesti tilanne tulee aina arvioida ammatillisella harkinnalla.

Superlonputki: kätevä apu varpaille

Vaahtomuovinen superlonputki on kätevä apu, kun suojaa tai kevennystä tarvitaan varpaille. Oikean kokoinen putki pujotetaan varpaan ympärille suojaamaan sitä ja tarvittaessa putken auki leikattu loppuosa voidaan asettaa esimerkiksi kipeytyneelle vaivaisenluulle suojaksi. Muitakin varpaita voi myös käyttää apuna, jotta kevennys saadaan pysymään paremmin paikallaan, esim. päkiää pehmustettaessa. Superlonputkesta tehty kevennys vaatii aina teippauksen, jotta se saadaan pysymään paikallaan.

Teippauksen tärkeys

Liimattavankin kevennyksen päälle laitetaan useimmissa tapauksissa joustava teippi, jotta se saadaan pysymään asiakkaalla tarvittavan ajan. Siihen erinomainen vaihtoehto on Hapla-band, jota löytyy 2,5 cm ja 5 cm levyisenä. Teipistä on hyvä pyöristää terävät kulmat, jotta ne eivät lähde rullautumaan ja irtoavat ennen aikojaan.

Yksilöllinen kevennys asiakkaan tarpeisiin

Kevennys tehdään aina yksilöllisesti tilanteen ja tarpeen mukaan, asiakkaan jalan kokoon sopivaksi. Se on nopea tapa antaa helpotusta asiakkaan oloon ja harjaantumisen myötä onnistuu myös melko nopeasti vastaanoton yhteydessä. Ota tämä taito haltuun ja tarjoa asiakkaillesi entistä kattavampaa sekä ammatillista hoitoa!

Kevennysmateriaalien käyttö voi tuoda merkittävää helpotusta ja parantaa asiakkaan hyvinvointia. Tutustu eri materiaaleihin ja valitse niistä oikeat työvälineet, jotta voit tarjota parasta mahdollista hoitoa.