Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

IPL (INTENSED PULSED LIGHT) – HOITOLALAITTEIDEN TEHOPAKKAUS

Teksti: Taru Huokuniemi | kosmetologi

Kohdennettuun valoon perustuvat hoitomuodot ovat jatkuvasti kasvavia ei-kirurgisia hoitomuotoja kauneudenhoitoalalla Amerikassa ja Euroopassa. IPL-tekniikka (590-1200nm) on ylivoimaisesti monipuolisin hoitolaite verrattuna useisiin muihin eri valonlähteisiin perustuviin hoitomuotoihin.

Ensimmäiset raportoidut tulokset IPL- tekniikan käytöstä ovat vuodelta 1997. Testi käsitteli pysyvää karvanpoistoa ja tuolloin raportoitiin seuraavia tuloksia; ihon karvoitus oli vähentynyt 12 viikon kuluessa 60 %, tulos vuoden kuluttua oli 75 % ja kahden vuoden kuluttua jälleen 60 %. Koe tehtiin 31:lla testihenkilöllä. Tekniikka ja sen myötä laitteet ovat kehittyneet huimasti.

Monipuolinen hoitolaite

Uusilla kolmannen sukupolven IPL- valoimpulssilaitteilla voidaan tehdä monipuolisia hoitoja ja paljon muutakin kuin häiritsevien ihokarvojen poistoa; kuten bakteeritulehduksen aiheuttamaa aknea, hyperpigmentaatiota, veltostunutta ihoa, laajentuneita ihohuokosia, pinnallisia verisuonia ja rosacea-ihoa. Ammattitaitoisesti sovellettuna valo on erinomainen hoitomenetelmä sekä tehokkaaseen karvanpoistoon että ihonhoitoon.

Laitteiden hoitoparametreja eli laitteen valon energiamäärää, pulssien taajuutta, kestoaikaa ja väriä voidaan säätää manuaalisesti tai käyttää valmiiksi esiasetettuja ihon värin ja hoidon mukaisia asetuksia. Näkyvä valo sisältää kaikki värit ja näin ollen myös värien aallonpituudet. Väristä eli aallonpituusalueesta riippuen valo käyttäytyy hieman eri tavoin. IPL-laitteen lamppu sisältää ksenonkaasua, joka hehkuessaan tuottaa kaikkia valon aallonpituuksia.

Suodattimilla säädetään mitä aallonpituutta (väriä) halutaan hoidossa käyttää. Hoitoparametrien säädöillä saadaan aikaan juuri asiakkaalle sen hetkiseen tarpeeseen ja ihon väriin soveltuva hoito.

Pisimmän aallonpituusalueen omaavat värit tunkeutuvat syvimmälle ihon kerroksiin. Punaista valoa käytetään hoitamaan ihon syviä kerroksia ja toisaalta suojaamaan pinnallisia ihon kerroksia. Vastaavasti mitä lyhyempi (sinisempi) valon aallonpituus on käytössä, sitä pinnallisempia ihon kerroksia sillä voidaan hoitaa.

Pitkäkestoiset, näkyvät tulokset

Veltostuneen ja nuorentamista kaipaavan ihon hoidossa IPL-valolla vaikutetaan syvään ihokerrokseen. Valo tuottaa lämpöä, joka stimuloi soluja tuottamaan enemmän kollageenia ja elastiinia sekä palauttaa kollageenin joustavan rakenteen. Tulokset näkyvät ihon napakoitumisena, joustavuutena ja rakenteen paranemisena. Tutkimuksissa on osoitettu, että vaikutus voidaan nähdä jopa viisi vuotta IPL-sarjahoidon jälkeen. Hoidon aikana ihon pintakerrosta jäähdytetään, jolloin vaikutus voidaan kohdentaa haluttuun ihokerrokseen.

Hyperpigmentaatiota hoidettaessa hoito tehdään paikallisesti tarkkaan rajatulle pigmentoituneelle alueelle. Hoidossa pyritään hajottamaan pigmenttikasaumia imeyttämällä valoa ihon melaniiniin, jossa se muuttuu lämpöenergiaksi. Hoidon tulokset ovat nähtävissä 2-3 viikon kuluttua, jolloin ihon väri tasoittuu ja kirkastuu melaniinipartikkeleiden tasaisemman jakautumisen myötä. Vastaavaa menetelmää käytetään pinnallisten verisuonien poistamisessa. Silloin valoenergiaa imeytetään veren hemoglobiinin, jolloin lämpötilan noustessa veri hyytyy ja pienet verisuonet surkastuvat.

Tunnetuin IPL- hoitomuoto lienee kuitenkin häiritsevien ihokarvojen poistaminen. Hoidossa valo tunkeutuu karvatuppeen ihokarvan melaniinin avulla, joka absorboi valon lämmittäen sitä. noin Noin 70°C:ssa karvasolujen proteiini sakkautuu eikä karvatuppi muodosta enää karvaa. Hoitoja tehtäessä on tärkeää riittävän energiamäärän käyttäminen heti ensimmäisestä kerrasta lähtien, jotta karvatuppi saadaan todella tuhottua. IPL-valoimpulssihoidolla voidaan poistaa häiritseviä ihokarvoja kaikilta kehon alueilta kivuttomasti.

Luotettava ja edullinen hankinta

Uuden sukupolven IPL-laitteilla saadaan hyviä tuloksia lähes kaikenvärisille karvoille, myös vaaleille ja punaisille. Tulokset vaaleille ja punaisille karvoille saavutetaan laajaspektrisellä hoidolla, jossa hyödynnetään useita eri aallonpituuksia. Tulokset ovat kuitenkin yksilöllisiä ja useamman kerran sarjahoito on lähes aina tarpeen. Iholle levitettävä geeli sekä viilennetty hoitopää takaavat ihon nopean rauhoittumisen ja hoitojen sopimisen herkällekin ihoalueelle. Hoidot soveltuvatkin vaikkapa kesken työpäivän otettavaksi. Huolellisella hoitosuunnitelulla ja – toteutuksella IPL-laitteilla saadaan tehtyä nopeita, tehokkaita ja kannattavia hoitoja.

Alkuperäinen artikkeli julkaistu Hoitolatukun Info-lehdessä 2015.

Olemme saaneet teille asiakkaillemme poikkeuksellisen mahdollisuuden vuokrata käyttöönne 26:lla patentilla suojatun, uusinta teknologiaa olevan Eurofeedback IPL-valoimpulssilaiteen ilman riskiä!