Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

TUNNISTA SISÄÄNKASVANEEN KARVAN SYNTYMEKANISMI JA HOIDA OIKEIN

Teksti: Karoliina Aro | Cidesco-kosmetologi, Skin Candy -kouluttaja, erikoissairaanhoitaja

Ihonhoidon ammattilaisen yksi tärkeä tehtävä on auttaa asiakasta saavuttamaan pehmeä ja hoidettu iho

Candying-karvanpoistossa tavoitteena onkin ensisijaisesti silkinpehmeä ja hoidettu iho, eikä pelkästään karvattomuus. Erilaiset ihonhoidon ongelmat ovat ammattilaiselle oivia tilanteita osoittaa asiakkaalle omaa tietotaitoaan. On hyvä muistaa, että ongelmaansa apua saanut asiakas on hoitolalle paras mahdollinen markkinoinnin äänitorvi.

Sisäänkasvaneet karvat ovat useita asiakkaita koskettava ongelma ja myös ongelma, jonka selättäminen ei aina ole kovin helppoa. Tärkeää sekä ammattilaisen että asiakkaan kannalta on ymmärtää menetelmät, joilla sisäänkasvaneita karvoja voidaan ehkäistä sekä vähentää. Laadukkaat kotihoitotuotteet sekä niiden oikea käyttö ovat avainasemassa sisäänkasvaneiden karvojen vähentämisessä.

Mikä sisäänkasvanut karva?

Sisäänkasvanut karva on tila, jossa karvat kasvavat ihon alla, eivätkä pääse puhkeamaan pintaan normaalisti. Tämä voi johtua useista eri tekijöistä, kuten epäsuotuisasta karvan kasvusuunnasta, ihon tukkeutumisesta tai huonosta karvanpoistotekniikasta. Ihon ja karvan rakenteella on myös vaikutusta siihen, miten herkästi karva kasvaa ihon sisään. Erityisen ongelmainen tilanne voi olla, mikäli ihon pinta on kova ja kuiva.

Yleisimmin sisäänkasvaneet karvat liittyvät karvanpoistomenetelmiin, kuten vahaukseen, sheivaukseen tai karvanpoistovoiteisiin. Jos karva ei pääse kasvamaan normaalisti ulos ihosta, se voi kääntyä takaisin ja kasvaa ihon alla, mikä voi aiheuttaa tulehdusta, kutinaa, punoitusta ja jopa pienten paiseiden muodostumista.

Tyypillisin syntytilanne aiheutuu seuraavasti:

 1. Karva poistetaan vasten karvan kasvusuuntaa tai karva sheivataan tai poistetaan voiteella.
 2. Tämän seurauksena karvatupen ulkoreunaan tulee vaurio, joko pienelle karvan kokoiselle alueelle tai sheivatessa koko aukon reunan alueelle. Vaurio näkyy iholla punoituksena.
 3. Vaurioituneelle ihoalueelle muodostuu nopeasti ihoa suojaavia kerroksia, joiden tarkoitus on suojata vaurioaluetta. Nämä muodostavat esteen karvatupen aukon päälle, johon uusi karva törmää pyrkiessään ihosta ulos. Mikäli karva ei pääse tästä läpi, se kääntyy joko takaisin tai pyrkii kasvamaan ihokerrosten väliin.

Keinot sisäänkasvaneiden karvojen ehkäisyyn ja hoitamiseen

 1. Kosteuttava voide
  Kosteuta ihoa säännöllisesti, jotta iho pysyy terveenä ja karvat voivat kasvaa helpommin ulos. Kosteusvoiteen on tärkeää olla sekä kosteuttava, että ihon pinnan rakennetta parantava.
 2. Kuorinta
  Säännöllinen ihon kuorinta auttaa poistamaan kuollutta ihosolukkoa, joka saattaa estää karvojen kasvua ulospäin. MUISTA, että kosteusvoiteen ja kuorinnan suhde on tasapainossa kun 10-14 voiteen levityskertaa kohden iho kuoritaan kerran!
 3. Oikea hellävarainen karvanpoistotekniikka
  Älä poista karvoja vastakarvaan, vaan poista ne karvan kasvusuuntaan. Vahaus, sheivaus sekä karvanpoistovoiteet ovat helposti ihoa vaurioittavia karvanpoistomenetelmiä.
 4. Huomion kiinnittäminen tekijöihin, jotka lisäävät ihon kuivuutta/kovapintaisuutta
  Tällaisia tekijöitä on sekä ulkoisia että sisäisiä. Tyypillisiä ovat esimerkiksi huonolaatuinen ihon suojakerros (skin barrier), tupakointi, liiallinen ihon peseminen/kuivattavat pesuaineet,
  puutteellinen ravitsemus, vähäinen nesteen nauttiminen, lääkkeet ja kuiva huoneilma.
 5. Vältä liian tiukkoja vaatteita, sillä liian tiukat vaatteet voivat ärsyttää ihoa ja edistää sisäänkasvaneiden karvojen syntymistä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös muihin hankaaviin materiaaleihin, jotka ovat välittömässä kosketuksessa ihoon.

Xylitol-massa on luontaisesti antiseptinen

Candying on erinomainen ihoa hoitava karvanpoistomenetelmä, joka vähentää sisäänkasvaneen karvan riskiä merkittävästi. Candyingissä karvat poistetaan hellävaraisesti karvan kasvusuuntaan ja samalla ihoa hoitaen Xylitol-pitoisella massalla. Xylitol-massa on luontaisesti antiseptinen, eikä siinä siis voi kasvaa mikään mikrobi. Tämän ansiosta se tasapainottaa ihon normaalifloraa karvanpoiston yhteydessä.

Iholle levitetyn Xylitolin on todistettu myös tehostavan filaggrin-proteiinin eritystä ihossa. Tämän ihon suojamuurin tärkeimmän rakennusaineen lisääntyminen parantaa ihon suojakerroksen (skin barrier) rakennetta. Hyvälaatuinen suojakerros suojaa ihoa ulkoisilta uhilta, sekä vähentää kosteuden haihtumista ihosta, pitäen näin ihon pehmeänä ja kosteana.

Skin Candyn parhaat tuotteet sisäänkasvaneiden karvojen ehkäisyyn sekä hoitoon!

 1. Caramel Body Lotion on kevyesti levittyvä Xylitol-pitoinen voide, joka parantaa ihon pinnan laatua nopeasti. Tämä voide sopii herkimmällekin iholle ja on todistetusti vähentänyt myös sisäänkasvaneita karvoja sekä erilaisia ihon ärsytystilanteita.
 2. Ingrow Hair inhibitor sisään kasvaneiden karvojen täsmähoitotuote. Voidetta levitetään karvanpoiston jälkeen 1-2 kertaa päivässä, kunnes seuraavat karvat ovat kasvaneet ihosta pinnalle. Voide sisältää ihoa pehmittäviä öljyjä, kevyesti kuorivaa maitohappoa sekä antiseptisiä eteerisiä aineita.
 3. Caramel Scrub säännölliseen kuorintaan soveltuva hellävarainen kuorintatuote, jossa sheavoi sekä kaakaovoi yhdessä ruskean sokerin kiteiden kanssa tekevät ihosta todella pehmeän. Turvallinen kuorinta myös herkälle iholle sekä iholle, jossa on ongelmia sisään kasvaneista karvoista.

Koulutukset

Skin Candyllä on runsaasti erilaisia ammattilaisille suunniteltuja tekniikkakoulutuksia. Meillä on myös koulutus sisäänkasvaneen karvan ehkäisystä ja hoidosta. Tässä verkkokoulutuksessa perehdymme syvemmin syihin ja hoitoon sekä tutustumme myös käytännön asiakastapauksiin.

Katso ajantasaiset koulutukset koulutuskalenteristamme.
Koulutuskyselyt sähköpostitse: koulutus@hoitolatukku.fi