Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

SUOJAUDU AURINGOLTA

Kesän huippukohta on nauttia auringosta ja valoisasta ajasta. Vaikka aurinko onkin yksi vuoden parhaimmista asioista on tärkeää muistaa sen vaikutus ihoon. Auringon säteilyn kanssa pitäisikin muistaa olla varovainen ja tiedostaa myös sen aiheuttamat mahdolliset riskit. Runsas UV- säteily ja ihon palaminen nimittäin lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään. Tiesitkö, että jopa 95 % ihosyövistä voidaan estää jos auringolta suojaudutaan oikein.

Iho voi palaa auringossa

Jos auringossa oleskellaan liian pitkään voi iho palaa. Palamisen oireet ilmaantuvat yleensä 4-8 tunnin kuluttua altistumisesta ja ovat pahimmillaan 12 tunnin kuluttua. Yleisimpiä oireita ovat ihon punoitus, kuumotus, turpoaminen ja kipu. Lisäksi joskus voi esiintyä pahoinvointia, päänsärkyä ja lämmönnousua. Ihon palaminen auringossa lisää riskiä saada pahanlaatuinen syöpä, erityisesti toistuva palaminen lapsena tai nuoruudessa lisää riskiä sairastua ihosyöpään. Siksi aurinkosuojan käyttö jo lapsena on erityisen tärkeää.

Auringolla on myös hyvät puolensa

Vaikka auringolla on omat riskinsä on sillä myös iso vaikutus mielialaamme. Auringonvalo vaikuttaa vahvasti mielialaamme ja olemme huomattavasti aktiivisempia, energisempiä ja iloisempia kesällä. Lisäksi UVB-säteily saa ihollamme aikaan D-vitamiinin tuotannon, joka on tärkeä kalsiumin ja fosforin imeytymisessä. Vain 10-15 minuuttia viikossa kesäaurinkoa riittää tarvittavaan D-vitamiini määrän. Aikuisella D-vitamiini edistää myös luiden normaalina pysymistä ja lapsille se on erityisen tärkeää luuston kehityksen kannalta. Auringonvalo myös hillitsee bakteerien ja hiivojen lisääntymistä iholla. Moni ihosairauksista kärsivä saa myös helpotusta auringonvalosta ja se lievittää myös ihotulehduksien oireita.

UV-indeksi

Suomessa on käytössä suojautumistarpeen arviointia varten UV-indeksi eli UVI. UV-indeksin tarkoituksena on ilmoittaa haitallisen auringon UV-säteilyn määrä yhdellä luvulla. UV-säteily on voimakkaimmillaan keskipäivän tunteina, suojautumistarve alkaa kun UV-indeksi on 3. Etelä-Suomessa keskikesällä UV-indeksi on korkeimmillaan 6-7.

UV-säteet ja niiden vaikutukset

Ultraviolettisäteily eli UV on ihmissilmälle täysin näkymätöntä ja jaetaan kolmeen eri säteilyalueeseen, joita ovat A-, B-, ja C. Mitä eroa näillä sitten on?

UVA-säteet tunkeutuvat ihollamme syvimpiin kerroksiin, jonka johdosta se ruskettaa ihossamme olevaa pigmenttiä. Lisäksi UVA-säteet aiheuttavat ihon ennenaikaista vanhenemista ja edistää ihosyövän syntyä.

UVB-säteily polttaa ihoa ja sen säteilyn vaikutuksesta ihomme paksuuntuu ja ruskettuu. UVB-säteilyä käytetään joidenkin ihotautien, kuten atooppisen ekseeman ja psoriaasin hoidossa. Liian suuri määrä UV-säteilyä lisää kuitenkin riskiä sairastua ihosyöpään.

UVC-säteily suodattuu kokonaan pois ilmakehän yläkerroksissa ja sitä käytetään esimerkiksi erikoislampuissa mm. bakteerien tappamiseen. UVC-säteily on erittäin polttavaa.

Mitä eroa on fysikaalisella ja kemiallisella suojalla?

Kemiallinen aurinkosuoja sitoo haitallisia säteitä ja muuttaa ne vaarattomaksi infrapunasäteilyksi (lämmöksi) kun taas fysikaalisen aurinkosuojan mineraalifiltteri heijastaa säteilyn pois iholta. Kemiallisen aurinkosuojan vaikutus alkaa vasta n. 30 minuutin kuluttua voiteen levittämisestä ja fysikaalisen aurinkosuoja toimii iholla välittömästi voiteen levittämisestä. Tuotteet, joissa on paljon fysikaalisia suodattimia muodostavat iholle valkoisen kerroksen. Kerroksen avulla on helppo nähdä mihin kohtaan voidetta on levitetty. Fysikaalisen aurinkosuojan auringonsäteitä suojaavat raaka-aineet ovat peräisin luonnollisista lähteistä. Sekä kemialliset että fysikaaliset suodattimet antavat hyvän suojan iholle.