Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

SIENIKYNNEN HOITO

Teksti: Pirjo Hatzitoliou | Jalkojenhoitaja at, lähihoitaja, yrittäjä, kouluttaja

Olen pitänyt verkkokoulutuksia jalkahoitoon liittyen ja jopa kyllästymiseen asti kertonut samaa tarinaa jalkahoidon menestyspilareista. Jalkahoitolassa tulee olla ammattitaidon lisäksi myös ammattilaisen tuotteet, välineet ja laitteet, jotta jalkahoito vastaa sitä laatua mitä asiakkaat meiltä odottavat. Ei enempää eikä vähempää.

Sienikynnen ohentaminen on monelle haasteellinen työkohde, tai ehkä enemmän se on hankala sen takia, ettei ohentamista pysty oikein mitenkään täysin opettelemaan tai harjoittelemaan koulutuksissa. Aina tulee vastaan yllätyksiä ja erilaisia sienikynsiä, ja niiden ohentaminen vaatii oman asiantuntemuksen ja tekniikan tunnistamista. Tässä artikkelissa kerron sienikynnen perushoidosta, johon kuuluu aina ohennus ammattilaisen poranterillä vesiporaa, tai imuriporaa käyttäen.

Sienikynsiä on tietenkin monenlaisia, värisiä ja paksuisia. Suurimman osan sienikynsiä on jalkahoitolassa helppo havaita paljaalla silmällä ja tunnistaa ilman, että asiakas on käynyt näytteenotossa. Niiden rakenteen ammattilainen tunnistaa ihan silmämääräisesti ilman erityisiä diagnoositaitovalmiuksia. Tunnistamisessa on helppo ottaa käyttöön koulutuksissa läpikäyty kynnen kasvu ja analysoida sen kautta kynnessä olevat rakenneongelmat. Kynnen rakenteen ymmärtäminen on suurin osa-alue ammatillista jalkahoitoa ja sitä sienikynnen, kuin myös muiden kynsiongelmien hoidossa tarvitsee. Pelkästään oikeiden poranterien valitseminen työhön on tärkeä osa-alue jalkahoitoa. Jos jalat kylvetetään ennen hoitoa, on sekin otettava huomioon ohennusvaiheessa, koska pehmeä sienikynsi ohenee huomattavasti nopeammin, ja ehkä myös epätasaisemmin kuin kylvettämätön kova kynsi.

Sienikynnen hoidossa on tärkeää, että ensisijaisesti kynnessä hoidetaan infektioaluetta, jotta se alue jossa kynsi kasvaa, voisi luoda uutta puhdasta limittäistä solukkoaan puhtaalle kynsipatjalle. Kynnestä poistetaan koko infektioalue mahdollisimman tarkasti. Näin kynsi ei kuitenkaan tervehdy niin, ettei siinä olisi sientä, mutta sienen kasvualusta on paljon pienempi, ja sienikudoksen massaantuminen kynteen on paljon työläämpää. Toki pitää muistaa, että ärhäköissä infektioissa kynsi paksuuntuu uudestaan nopeasti ja silloin asiakkaan pitäisi ehdottomasti omahoitona käyttää kotona Footlogix kynsisuihketta mieluummin kuin apteekin tuotteita. Sieni elää myös kengissä ja sukissa sekä ympäristössä ja näistä totuuksista on hyvä antaa asiakkaalle omahoito ohjeita kotiin, sekä mahdollisesti myydä myös tuotteet ja uudet sukat kotiin viemisiksi.

“Kun poranterä on kunnollinen myös jälki työkohteessa on hyvä.”

Miten sitä kynttä sitten ohennetaan ja millä? Jokaisella jalkahoitajalla on omat mieltymykset ohentaviin poranteriin, mutta tärkeintä ohentamisessa on, että se käy mahdollisimman nopeasti. Poranterissä on monia vaihtoehtoja karbidista ruostumattomaan teräkseen ja keramiikka vielä sieltä välistä. Jos hoitolassa on käytössä imuripora, niin keramiikkaterien pöly on näistä poranteristä ohuinta. Kun poranterä on kunnollinen, myös jälki työkohteessa on hyvä. Uudet keramiikkaterät sopivat hyvin kynnen tarkkaan puhdistamiseen.

Haasteellisinta kynsisienen kanssa on saada asiakas hoitolaan säännöllisesti, koska konservatiivinen hoito sitä vaatii. Ne asiakkaat, jotka ovat medikaalisella hoitopolulla tulevat mielellään hoitolaan, jotta hoito onnistuisi mahdollisimman hyvin. Mitä säännöllisemmin kynttä ohennetaan, sitä parempia lopputuloksia syntyy, eikä muutaman ohennuskerran jälkeen ohentamiseen mene paljon aikaa.

Joskus sienikynsi asiakkaat ovat haastavia, mutta suurin osa kynsistä pystytään helposti jalkahoitolassa hoitamaan.

Keraterä 016 hieno ristirihlaus, lyhyt suippo

Käyttö:

  • epämuodustuneen kynnen muotoiluun
  • sienikynnen tarkkaan käsittelyyn
  • akryylikynnen käsittelyyn
  • kynsipiikin poistoon
  • kynnenreunojen puhdistukseen
  • kynnen puhdistukseen

Tuotekoodi: K433X016

Busch-karbiditerä, Pisara 1 kpl

Tässä terässä rihlaukset on tehty kahteen suuntaan; pystyyn sekä vaakaan. Karbidi kestää pitempään kuin ruostumaton teräs ja on helpompi puhdistaa. Pinnan rakenne ja suunta on suunniteltu niin, että vesiporaa käyttäessäsi kynsipöly valuu veden mukana pois.

Tuotekoodi: 5424GQSR040

Footlogix 7T Kynsisienisuihke 50 ml

Tehokas antimikrobista Spiraleen® leväuutetta ja teepuuöljyä sisältävä suihke avuksi kynsisienen talttumaiseen. Tehoaa lievistä värimuutoksista aina sieni-infektioon asti. Avokado-uute ja Panthenol auttavat kynttä paranemaan infektion jälkeen.

Tuotekoodi: 905007

Iloiset Varpaat Tea Tree Plus 50 ml

Iloiset varpaat -Tea Tree Plus sopii kynsisienien-, varvasväli-ihottumien-,haavaumien- ja kantapäähalkeamien hoitoon. Sopii myös hyönteisten puremiin, jalkasienen ehkäisemiseen ja -hoitoon. Päivittäin käytettynä kynsi- jalkasienirihmaston.

Tuotekoodi: 01162