Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

RF-MIKRONEULAUS: AMMATTILAISEN VALINTA IHON SYVÄKIINTEYTYKSEEN

Kolumni: Anne Parkkinen | SKY- ja Cidesco -kosmetologi, kouluttaja, SKY:n puheenjohtaja vuosina 2017-2022.

Fraktionaalinen mikroneulaushoito, johon yhdistetään radiofrekvenssillä tuotettua lämpöenergiaa (RF) soveltuu pitkän linjan kosmetologille, jolla on monipuolinen ymmärrys ihonhoidosta.

Menetelmän avulla hoidon teho saadaan ohjattua tarkasti haluttuun syvyyteen ja kullekin asiakkaalle sopivalla voimakkuudella. Fraktionaalinen mikroneulaushoito on kauneushoitolan syvävaikutteisin sallittu hoitomenetelmä, jolla voidaan hoitaa ihon ikämuutoksia. Hoito kiinteyttää tehokkaasti ihonalaista kudosta, silottaa ryppyjä ja tasoittaa arpia sekä kasvoilla että vartalolla.

Hoidossa viedään syvälle dermikseen radiofrekvenssin avulla tuotettua lämpöenergiaa mikroneulojen kärkien välityksellä. Lämpöenergia ja mikroneulojen aiheuttama hallittu trauma (CIT = collagen induction therapy) yhdessä aktivoivat ihon omaa kollageeni- ja elastiinituotantoa, kiinteyttäen kasvojen, kaulan ja vartalon ihoa. Hoidon ansiosta kudoksen verenkierto paranee, kuona-aineet poistuvat hoitoalueelta tehostetusti, kapillaarit ja rasvasolut kutistuvat, solukalvon läpäisevyys paranee ja kudoksen entsyymitoiminta aktivoituu.

Hoito sopii monille ihotyypeille ja sillä voidaan hoitaa erilaisia iho-ongelmia, kuten veltostumista, juonteita, aknearpia, kaulan ja dekolteen ikämuutoksia sekä epätasaista ihon väriä. Hoidon avulla saadaan nuorekkaampi, tasaisen tuntuinen, sileämpi, kirkkaampi ja napakamman tuntuinen iho.

Hoito soveltuu kasvojen lisäksi myös vartalolle kiinteyttämään ihoa, hoitamaan raskaus- ja leikkausarpia sekä painonpudotuksen tueksi. Jopa 3,5 mm ulottuva vartalohoito-ohjelma on erinomainen kuntouttamaan ihoa raskauden tai leikkaustoimenpiteen jälkeen. Leikkausarven hoitoon ei pidä kuitenkaan ryhtyä ennen, kuin arpi on täysin parantunut ja iho vahvistunut, eli aikaisintaan 6 kk trauman tai toimenpiteen jälkeen.

Hoidosta toipuminen on nopeaa. Hoitotulokset näkyvät iholla jo muutaman viikon kuluttua hoidon jälkeen. Syvemmissä kerroksissa tapahtuvaa kollageenin vahvistumista tapahtuu vielä pidemmän aikaa, joten lopulliset hoitotulokset ovat nähtävissä vasta noin 2-3 kk kuluttua hoidon jälkeen. Hoitoa suositellaan tehtäväksi 4–8 viikon välein noin 3–5 kerran sarjahoitona ihanteellisten tulosten saavuttamiseksi. Tulosten ylläpitämiseksi säännöllinen hoitaminen on suositeltavaa.

Hoitolassa

Käsittele kaikki hoidettavat alueet vähintään kertaalleen. Ongelma-alueet voidaan käsitellä useamman kerran. Hoidon teho saadaan ohjattua tarkasti haluttuun syvyyteen ja kullekin asiakkaalle sopivalla voimakkuudella viiden eri tekijän tai barometrin avulla: sopiva neulapää/ neulapäät, neulan pituus hoitoalueittain, neulan piston kesto, hoitopään imuteho ja radiofrekvenssin teho.

Valittavina on 4 erikokoista, kertakäyttöistä neulaavaa hoitopäätä:

 • 18 neulaa, 9 x 2, yksittäisen juonteen hoitoon tarkoitettu täsmäase.
 • 25 neulaa 5 x 5 hoitopää soveltuu parhaiten pienille kasvoille sekä huulen ja silmänympärysihon hoitoon.
 • 64 neulaa, 8 x 8 yleisin, koko kasvojen ja vartalon hoitoon käytetty hoitopää.
 • Nanoneula on neulaton vaihtoehto.

Vinkki: Yksittäisessä hoidossa voi käyttää myös kahta erikokoista hoitopäätä. Niistä muodostuva kustannustekijä viedään hoidon hintaan.

Hoitosyvyyksistä

Kasvoilla käytettävät neulan pituudet ovat 0,5–2,0 mm ja vartalolla käytettävät neulan pituudet ovat 2–3,5 mm.

Hoitosyvyydet valitaan alueittain:

 • Silmänympärysiholla, nenällä ja otsalla sekä herkillä poskipäillä 0,5 mm neula on riittävä.
 • Pigmentti- ja aknehoidoissa 0,7 mm.
 • Mikäli asiakkaalla on ohut iho 1 mm.
 • Aralla asiakkaalla noin 1,2 mm.
 • Yleisin käytetty neulan pituus anti-age -hoidoissa 1,5 mm.
 • Kasvojen alueella voidaan neulata paikallisesti jopa 2 mm neulalla.
 • Vartalon alueella neulan pituus valitaan hoidettavan ihoalueen mukaan jopa 3,5 mm.

Yksittäisen piston kesto

Yksittäisen piston kesto eli kuinka pitkään neula viipyy ihossa, on säädettävissä oleva parametri. Mitä pidempään neula on iholla sitä voimakkaammalta hoito tuntuu ja sitä tehokkaamman tuloksen voi saada aikaan. Neulan aika iholla säädetään asteikolla 1–5, 1 ollen nopein ja 5 hitain. Hoito aloitetaan tyypillisesti 2 teholla ja tehoa voidaan nostaa 3–4: ään asiakkaan tuntemuksia kuunnellen. Joskus käytettään jopa tehoa 5, joka on voimakkain mutta tehokkain hoitoalue.

Imu muodostaa tukiotteen

Neulapää imaisee ihon sisäänsä ennen kuin neulat lävistävät ihon. Imun aikaansaama tukiote vähentää kipua ja edistää neulojen kykyä lävistää veltto tai arpinen iho. Imun ansiosta hoito on tehokas ja täsmällinen. Imutehoa voidaan säätää asteikolla 0–1–2. Tyypillisesti käytettään tehoaluetta 1, velttoa ihoa hoidettaessa voidaan hyödyntää tehoa 2. Ihon rullaus sormien välissä saattaa auttaa imun aikaansaamista. Siitä huolimatta imu ei aina onnistu esimerkiksi nenällä ja otsalla. Mikäli esimerkiksi kaulan iho on kovin löysä, imu voidaan ottaa pois eli hoitaa parametrillä nolla.

Radiofrekvenssi

Radiofrekvenssin tuottaman lämpöenergian (RF) tehoa säädetään asteikolla 0–150 wattia. Hoito aloitetaan pienemmästä tehosta ja nostetaan portaittain asiakasta kuunnellen. Liian voimakas hoitoteho saattaa aiheuttaa punoitusta hoidetulla alueella.

 • Herkkäihoisella asiakkaalla 30 W teho on usein riittävä.
 • Tyypillisesti teholla 70 W saavutetaan jo hyvä hoitotulos.
 • Kun halutaan erityisen kiinteyttävä hoitovaikutus, käytetään tehoalueita 110–120 W.
 • Maksimaalinen teho 150 W on myös mahdollinen.

HUOM: Mikäli asiakkaalla on tummempi ihotyyppi, liian korkea lämpötila saattaa laukaista hyperpigmentaatiota. Kantasuomalaista ihotyyppiä (Fitzpatrick I ja II voi hoitaa huoletta, mikäli asiakkaalla ei ole PIH (post inflammatory hyperpigmentation) -taipumusta eli taipumusta tulehduksen jälkeiseen hyperpigmentaatioon.) Tummaa ihoa hoidettaessa RF-ominaisuus kannattaa ottaa kokonaan pois päältä.

Kokenut hoitaja voi yhdistää hoitoon hallitusti myös muita menetelmiä kuten hapotuksen, ihonpuhdistuksen ja LED-hoidon. Sarjahoidot toteutetaan 4–8 viikon välein. Aikuisella asiakkaalla, tuloksien ylläpitämiseksi, säännöllinen hoito on tärkeää. Kotona hoidon jälkeen ihon annetaan palautua ja tehokkaimpia aineita kuten AHA, BHA ja retinolia vältetään 3–5 päivän ajan hoidon jälkeen. Meikkiä voi laittaa hoidetulle alueelle jo 1–2 vuorokauden kuluttua. Hoidon jälkeen huolellinen aurinkosuojaus on tärkeää.