Teksti: Tiina Huunonen | dipl. kosmetologi, Gerard´s -sarjavastaava ja Hoitolatukun asiakaspalvelija
Retinoli kuuluu retinoidien, eli A-vitamiinijohdannaisten sukuun ja se on yksi tutkituimmista ihonhoidon ainesosista. Se on solujen kanssa viestivä ainesosa, joka läpäisee tehokkaasti ihon uloimman kerroksen ja edistää solujen uudistumista, niiden kasvua ja erilaistumista kollageeniksi, jota ihossa on n. 70 %. Retinoli tehostaa myös ihon kimmoisuudesta huolehtivien elastiinikuitujen muodostumista. Retinoli vähentää talineritystä ja nopeuttaa ihon uudistumista. Silloin iho ei tukkeudu herkästi ja epäpuhtaudet vähitellen vähenevät. Retinolia saadaan kosmetiikkaan eniten eläinperäisistä lähteistä, kuten maidon tai munan entsyymeistä.
Käyttö kauneudenhoidossa ja lääketieteessä
Retinoideja käytetään sekä kauneudenhoidossa, että lääketieteessä hoitamaan eri iho-ongelmia. Retinolia vahvempaa retinoiinihappoa (tretinoiini ja isotretinoiini) käytetään tulehtuneen tai vaikean aknen hoidossa reseptilääkkeenä. Niitä käytettäessä asiakas on aina lääkärin hoidossa. Kosmetologin ja lääkärin yhteistyö tässä johtaa yleensä parhaimpiin hoitotuloksiin.
Retinolin hyödyt ja antioksidanttiset vaikutukset
Retinoli aktivoi ihosolujen tuotantoa ja iho uudistuu nopeammin. Tämä häivyttää ihon juonteita, aknearpia, tasoittaa epätasaisuuksia ja voi vaikuttaa auringosta johtuviin pigmenttiläiskiin. Ihosta tulee tasaisempi, hehkuvampi ja iho näyttää hyvinvoivalta, vahvemmalta, paksummalta ja elastisemmalta.
Retinoli toimii antioksidanttisesti eli se suojaa ihoa taistelemalla ihoa vaurioittavia vapaita radikaaleja vastaan. Oikein käytettynä retinoli parantaa ihon suojakerrosta ja voi vähentää ihon kuivuutta. Retinolin käyttö kasvattaa esimerkiksi luontaisen hyaluronihapon määrää ihossa.
Käytön rajoitukset
Retinolia ei saa käyttää voimakkaiden kuorintatuotteiden (mekaaniset ja kemialliset kuorinnat) aikana. Kasvovesien joissa on AHA-, BHA- ja PHA-happoja (erityisesti silloin, jos iho on herkkä), eikä C-vitamiinin ja bentsoyyliperoksidin kanssa, koska iho saattaa alkaa punoittaa ja ärtyä. Retinolia ei saa myöskään käyttää rikkinäiselle iholle eikä silloin, jos asiakas on raskaana tai imettää. Atooppiselle, erityisen kuivalle tai ruusufinnistä kärsivälle iholle retinolia ei voi myöskään suositella.
Totuta iho retinoliin pikkuhiljaa
Painota asiakkaalle, että retinol-hoitotuotetta ei saa aloittaa käyttämään liian nopeasti. Liian nopeasti aloitettuna retinoli voi aiheuttaa vakavia ärsytysoireita. Kannattaa myös huomioida, että retinolin aiheuttamat reaktiot voivat näkyä iholla vasta kolmen päivän viiveellä.
Hoito aloitetaan aina varovasti, aluksi 1-3 kertaa viikossa, noin kuukauden ajan. Jos iho tuntuu hyvältä, voidaan lisätä käyttökertoja vähitellen mikäli ihoärsytystä ei enää esiinny. Pieni punoitus, kuivuus ja puhdistusreaktio (ihon pinnan alla olevat epäpuhtaudet, puskevat pintaan samaan aikaan ihon uudistuessa) ovat täysin normaaleja reaktioita ihon totutellessa retinoliin.
Kehoita asiakasta käyttämään rauhoittavia ja kosteuttavia tuotteita retinolin kanssa. Retinolia on tärkeää käyttää säännöllisesti ja pidemmällä aikavälillä, jotta tuloksia alkaa näkyä.
Muistuta asiakasta myös siitä, että retinoli ja C-vitamiini säilyvät tuotteissa paremmin, kun tuotteet säilyttää viileässä. Retinolia ei voi käyttää kesällä tai auringonvalossa, koska se herkistää auringon UV-säteille. Aurinkovoiteen käyttö on sen kanssa ehdotonta.