Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

PIENI VAIVA VARPAANVÄLISSÄ SAATTAA JOHTAA SUURIIN ONGELMIIN

Teksti: Tiina Rouvali | jalkahoitaja ja Iloiset varpaat -brändivastaava

Hautumien ennaltaehkäisy ja hoito jalkaterveyden näkökulmasta.

Varvasvälien herkkä iho

Varapaiden väleissä iho on erityisen ohutta ja tiiviit varvasvälit voivat aiheuttaa toisille asiakkaille toistuvia ongelmia, kuten hautumia. Jatkuvasti kosteana hautuva varvasväli puolestaan voi johtaa ihon rikkoutumiseen. Tämä on huono uutinen, koska rikkoutunut iho varvasväleissä voi toimia porttina erilaisille bakteereille kehoon. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että tätä ongelmaa voidaan ennaltaehkäistä ja jo syntyneitä hautumia voidaan hoitaa sekä estää niiden uusiutuminen.

Tiiviiden varvasvälien hoito

Muistutathan asiakkaillesi, että jalkojen päivittäinen pesu ja kuivaus ovat ensisijaisen tärkeitä. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää varvasvälien kuivaamiseen yksitellen ja varmistaa, että varvasväleihin ei jää kosteutta. Kun jalkaterille levitetään voidetta, tulisi huomioida, että varvasvälit jäisivät rasvaamatta tai ne pyyhitään huolellisesti vielä rasvauksen jälkeen. Oikein tiiviille varvasväleille kannattaa suositella ajoittaista tuuletusta ja ilmakylpyjä. Varpaat voi erottaa esimerkiksi varpaiden levittimellä, joka auttaa myös rentouttamaan ja venyttämään jalkaterien lihaksistoa.

Kenkien ja sukkien valinta

On tärkeää kiinnittää huomiota myös asiakkaan kenkien ja sukkien valintaan, ottaen huomioon jalkaterveyden näkökulman. Kengät tulisi valita siten, että varpailla on riittävästi tilaa ja ilma pääsee kiertämään kengässä. Sukkien tulisi olla valmistettu kosteutta iholta siirtävästä materiaalista, jotta jalat pysyvät kuivina ja hautumilta sekä hiertymiltä voidaan ennaltaehkäistä. Myös jalkineissa hyvin hengittävä materiaali on eduksi jalkaterveyden näkökulmasta.

Lampaanvillan tehokkuus

Lampaanvilla on pitkään ollut tunnettu hautuneiden ja rikkoutuneiden varvasvälien hoidossa, joten sitä kannattaa pitää aina vastaanotolla muutamia myytäviä kappaleita. Voit suositella lampaanvillaa toimivana ja tehokkaana hoitona ja sen samantien mukaan asiakkaillesi. Lampaanvillan luonnollinen rasva, lanoliini, tekee ihosta pehmeän ja joustavan sekä suojaa kuivaa, hilseilevää tai vahingoittunutta ihoa.

Jalkapuuteri ja talkki

Toinen vaihtoehto hikoileville jaloille ja hautumille varpaille on hienojakoinen jalkapuuteri tai talkki. Näitä voidaan levittää puhtaille ja kuiville jaloille ennen jalkineiden pukemista, mikä auttaa pitämään jalat kuivina ja ehkäisemään ihon ärsytystä.

Muistathan jalkaterveyden ammattilaisena tarjota apua jalkojen hikoiluun ja varvasvälien hautumiseen, jotta hän voi omin toimin ehkäistä ongelman pahenemista!