Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

MILLOIN JALKAPORAN HANKINTA ON AJANKOHTAISTA?

Teksti: Tiina Rouvali | Jalkahoitaja, hieroja, diplomiaromaterapeutti, Hoitolatukun kouluttaja

Opinnot alkavat olla loppusuoralla, yrityksen perustaminen tulee ajankohtaiseksi, vanha pora ei enää palvele omaa tarvetta tai yksinkertaisesti pora lopettaa toimintansa. Huollattaisiko vanhaa vai ostaisiko kokonaan uuden?

Hankinnassa tärkein lähtökohta on se, mitä sinä tarvitset ja haluat. Seuraavilla kysymyksillä, voit miettiä tarkemmin tarpeitasi ja minkälainen pora olisi sopiva hankinta.

  1. Onko tarve satunnaiselle käytölle silloin tällöin, vai kovaan päivittäiseen työntekoon?
  1. Haluatko että poran voi ottaa helposti mukaan kotikäynnille, vai onko se hoitolan kiinteä kaluste ja palvelee sinua siellä?
  1. Oletko tottunut työskentelemään jollain poratyypillä ja haluat tehdä niin jatkossakin, vai vaihtaa kokonaan välineen tyyppiä, esim. kuivaporasta vesiporaan?
  2. Oletko päättänyt tällä kertaa satsata ja hankkia kalliimman laitteen, vai mennä pienemmällä budjetilla?
  3. Haluatko ennen kaikkea lisätä työmukavuutta sekä sen sujuvuutta uudella ja toimivalla laitteella?

Tekniikka ja materiaalit kehittyvät ajassamme kovaa vauhtia ja se näkyy myös meidän ammattilaisten käyttämissä porissa, esim. niiden entistä keveämmissä materiaaleissa sekä pienentyneessä meluhaitassa. Moni pitkän linjan ammattilainen muistaa aikoja, kun poraa käyttäessä keskustelu asiakkaan kanssa oli mahdotonta. Kova, häiritsevä ääni saattaa vaikuttaa hoitotilanteen mukavuuden lisäksi hoitajan keskittymiskykyyn ja siten lisätä työn rasittavuutta sekä jopa työtapaturmariskiä.

Uuden tekniikan hyödyt

Uudet ja laadukkaat porat ovat erinomaisesti eristettyjä ja tärinäsuojattuja, jolloin niiden aiheuttama melurasite on entistä pienempi. Nykyisissä imuriporissa on uusinta tekniikkaa edustavat turbiinimoottorit sekä tehokas äänieristys, jotka takaavat hiljaisen ja miellyttävän työskentelyn. Myös uusissa vesiporissa alipaineimun tuottavan kompressorin pieni koko ja tehokas tärinäsuojaus vaikuttavat koko poran tuottaman äänen määrään.

Kuten tiedät, peruskuivapora on porista se, joka on kooltaan ja painoltaan pienin, joten se on helppo ja kätevä napata mukaan kotihoitosalkkuun, kun lähdet asiakkaan luo. Vesi- ja imuripora sisältävät enemmän tekniikkaa ja siksi niiden ulkoiset mitat ja paino ovat aina suuremmat – ei kuitenkaan mahdotonta ottaa myös kotikäynnille mukaan. Esimerkiksi vesipora, jossa on valolla varustettu käsikappale, on erinomainen työväline mukaan kotikäynnille. Tehokkaat ja kirkkaat, pienet led-valot mahdollistavat työnteon myös kodin valaistuksessa, joka yksin ei riitä hoidon tekemiseen.

Peruskuivaporassa maksimitehoissa päästään mallista riippuen lähes samaan kuin vesi- ja imuriporissa, kierroslukujen säätö on kaikissa portaaton – vesi- ja imuriporissa säätö tapahtuu digitaalisesti, kuivaporassa pyörittämällä säätönuppia.

Työergonomia, tekniikka ja käyttö

Käsikappaleen keveys poistaa työn kuormitusta ja rasittavuutta käsien nivelille ja lihaksille. Uusissa porissa käsikappaleet ovat aiempaa kevyempiä, esim. kuivaporassa alk. 163 g, vesiporissa alk. 120 g ja imuriporassa alk. 150 g. Tekniikka, materiaalit sekä käyttö kuitenkin eroavat toisistaan jonkin verran, esim. poranterät voidaan kiinnittää perinteisesti lukitsemalla istukka tai vaihtoehtoisesti pikaistukan avulla. Pikaistukka tuo käsikappaleen käyttöön nopeutta ja käyttömukavuutta sekä lisää hygieenisyyttä, mutta tärkeää on muistaa, että suurien terien ja erityisesti esim. 13 mm tai 16 mm rullukoiden käyttöä ei niissä suositella. Pikaistukassa on myös erittäin tärkeää muistaa aina pitää valeterä paikallaan, kun se ei ole käytössä.

Huomionarvoista poran käytössä on myös siinä käytettävien terien kunto, sillä huonolla, kuluneella ja tehottomalla terällä saat myös kuormitettua poran moottoria. Siksi kannattaa pitää myös terät hyvinä ja uusia aika ajoin.

Huoltoa ei tule unohtaa

Tärkeä asia, joka poran hankinnan yhteydessä tulisi muistaa, on huolto! Kuinka usein poraa tulisi huollattaa? Vaikka poraa käyttäisi vain vähän, vuosihuolto kannattaa tehdä kerran vuodessa. Esimerkiksi kesäloman aikana poran voi lähettää meille Hoitolatukun huoltoon, sillä kuluvien osien vaihdon lisäksi vuosihuoltoon kuuluu käsikappaleen huolellinen puhdistus. Pölyä kuitenkin pääsee kertymään vuoden aikana kaikkiin laitteisiin, eikä moottorin tekniikalle ole hyväksi antaa pölyn seistä siellä.

Kuten autossa tai polkupyörässä, porassa on käytössä kuluvia osia, joiden vaihtaminen säännöllisin väliajoin on tärkeää ja lisää poran käyttöikää. Lisäksi on todennäköisempää välttyä siltä ikävältä yllätykseltä, että pora lakkaa toimimasta kesken hoidon. Uusissa porissa on etuna se, että ne automaattisesti ilmoittavat käyttäjälleen, että nyt on aika lähettää pora Joonakselle Hoitolatukkuun, jolloin yksi muistettava asia jää pois listalta.

Poran hankinnassa oma budjetti on myös aina asia, joka vaikuttaa hankinnan toteutumiseen. Isommissa hankinnoissa tarjoamme avuksesi Hoitolatukun rahoitusta, jolloin talouden suunnittelu helpottuu, eikä kerralla tarvitse maksaa koko summaa.

Kysythän meiltä lisää rahoituksesta:
info@hoitolatukku.fi tai
soittamalla 02 212 2200