Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

KANTAKIPU VOI LAMAANNUTTAA LIIKKUMATTOMAKSI

Kantakipuun voi olla useita eri syitä. Joskus kipu voi olla niin raastavaa, että edes kävelystä ei tahdo tulla mitään. Yksi yleisin kivun aiheuttaja on plantaarifaskiitti.

Plantaarifaskiitilla tarkoitetaan jalkapohjan lihasjänteen kiinnityskohdassa kantaluun alla olevan kudoksen ärsyyntymistä tai tulehdustilaa. Se voi syntyä ylirasituksesta, pienestä revähtymästä tai muusta epätarkaksi jäävästä syystä. Tulehdus on yleisin keski-ikäisillä, koska kantapäätä suojaava rasvapatja ohenee ikääntyessä. Tätä tulehdustilaa esiintyy erityisesti ammateissa, joissa joutuu seisomaan ja kävelemään paljon. Myös ylipaino altistaa oireille.

Plantaarifaskiittikipu on usein pahimmillaan aamulla ylös noustessa. Kipu voi tuntua kantapään etuosassa tai myös jalan pitkittäiskaaren kohdalla. Usein kipu hieman laantuu liikkeellelähdön jälkeen, kun jalan lihakset tottuvat liikkumisen aiheuttamaan venytykseen. Kipu kuitenkin pahenee nopeasti rasituksen jatkuessa. Ulkoisesti kantapää on usein normaalin näköinen; siinä ei näy turvotusta eikä mustelmia.

Osalle potilaista kehittyy röntgenkuvissa näkyvä kalkkikertymä jänteen kiinnityskohtaan, ns. luupiikki – se ei ole syy tulehdukselle vaan seuraus jatkuvasta ärsytyksestä.

Miten hoidetaan hoitolassa?

• Paras hoito on jalkapohjan kuormituksen muuttaminen, jolloin tilavat ja tukevat kengät sekä erikoispohjalliset auttavat. Korkokengät asiakkaan täytyy luonnollisesti jättää vain juhlissa käytettäväksi. Jos et itse valmista pohjallisia, voit valita valmiita tukia, jotka helpottavat kantapääkipua. Esim. silikonista valmistettu kantapehmike on erinomainen kivunlievittäjä. Alkavaan kantakipuun saattaa riittää koko jalkapohjaa tukeva Low-Profile –pohjallinenkin.

• Toinen tärkeä hoidon periaate on kalvojänteen venyttäminen muutaman kerran päivässä 15-20 minuutin ajan. Toimivaksi keinoksi väitetään ohjetta sukkahousuvenyttäjästä; sido sukkahousun toinen lahje jalkaterän kärjen ympäri ja vedä sitten jäljelle jääneellä sukkahousu lahkeella jalka venytysasentoon ja kiinnitä polven takaa ympäri. Myös tennispallon pyörittely jalkapohjan alla venyttää jalanpohjan lihaksia. Ammattimainen venytyshoito tapahtuu kuitenkin aina siihen tarkoitetulla venyttäjällä.

• Kivun lievittämiseksi voidaan kokeilla myös tulehduskipulääkitystä, mutta etenkään käsikauppalääkkeistä ei juurikaan ole apua. Lääkäri voi antaa myös kortisoni-puudutepistoksia rauhoittamaan tulehdusreaktiota.

• Teippauksesta saattaa olla apua kipuun.

• Tämän vaivan leikkaushoito on harvinaista.

Mitä asiakas voi tehdä itse?

• Venytysohjeiden jälkeen työ on asiakkaan. Venytyksiä pitää tehdä päivittäin, yleensä viikkojen ajan.

• Jotkut pitävät kantapäässä jääpussia, jolloin kipu saattaa lievittyä. Koska tila ei aiheuta turvotusta eikä mustelmaa, ei kylmähoidosta välttämättä ole aina suurta apua. Koska reagoimme kaikkeen yksilöllisesti, kylmähoitoa kannattaa kuitenkin kokeilla.