Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

JALKAONGELMIEN HOITO RASKAUDEN AIKANA

Artikkelin lähde: Valmistajan sivut

Teksin käännös ja tarkistus: Tiina Rouvali / Jalkahoitaja, Hoitolatukun kouluttaja

Raskauden aika tuo naisen elämään monenlaisia muutoksia, mm. ihon kunto saattaa muuttua huomattavasti. Tähän artikkeliin olemme keränneet muutamia keinoja, joilla hoitaa raskaana olevan asiakkaan jalkoja:

Känsät ja kovettumat

Raskaus lisää jalkojen rasitusta huomattavasti. Painon nousu voi osaltaan lisätä känsien ja kovettumien synnyn mahdollisuutta.
Seuraavat vaihtoehdot sopivat hyvin känsien ja kovettumien hoitoon:

 • Liota asiakkaan jalkoja lämpimässä vedessä, jotta iho pehmenee.
 • Käytä Footlogixin tahmaraspia kovettumien ja kuivan ihon poistamiseen.

Huomioithan, että Footlogixin Professional Stainless Steel File (”tahmaraspi”) on tarkoitettu vain ammattikäyttöön, mutta valikoimastamme löytyy myös asiakkaalle kotikäyttöön tarkoitettu raspi, jonka mukavuutta lisää muotoiltu varsi sekä metallista raspiosaa reunustava valkoinen muovi. Tämä kotona käytettävä, jokaisen henkilökohtainen tahmaraspi on hankittavissa erikseen tai osana kovettumasettiä.

 • Huolehdi käsien ja jalkojen kosteustasapainosta säännöllisesti.

Footlogixin vaahtovoiteet sopivat erinomaisesti hoitamaan karheaa, kuivaa ja halkeilevaa ihoa – sekä jaloissa että käsissä.

 • Käytä hyvin istuvia ja oikean kokoisia kenkiä.
 • Säännöllinen kuorinta voi estää känsien tai kovettumien muodostumista. “At Home” -jalkahoitopaketin kotikäyttöön tarkoitetun tahmaraspin ja kovettumasuihkeen avulla kuorinta onnistuu vaivatta ja tehokkaasti. Kovettumasuihketta suihkautetaan kuivalle ja kovettuneelle ihoalueelle, annetaan imeytyä ja pehmentää ihoa parin minuutin ajan. Alue käydään läpi ensin raspin karheammalla puolella ja viimeistellään sileämmällä puolella. Paras hoitotulos saadaan lisäämällä jalkoihin vielä vaahtovoide.

Jalkojen turvotus

Turvotus on usein raskaana olevalle tuttu oire, sillä hormonaaliset tekijät vaikuttavat nestekiertoon. Jalkojen kohottaminen saattaa antaa helpotuksen ja usein aamuisin turvotus onkin vähäisempää. Jalkojenhoitaja voi antaa suosituksensa hyvistä puristamattomista sukista tai mahdollisesti tukisukkien käytöstä sekä tehdä nestekiertoa tukevaa hierontaa. Tärkeää on, ettei nivusalueella ole puristavia housuja ja että vettä juodaan riittävästi joka päivä. Footlogixin kompressiomaiset turvotusta ja jalkojen raskasta oloa vähentävät pedisukat saa nyt rajoitetun ajan tilattua yhteispakkauksessa Footlogixin Rough Skin Formulan kanssa.

Kompressiosukan alle voi levittää Footlogixin Tired Leg formulaa, joka on suunnattu erityisesti väsyneistä ja turvonneista jaloista kärsiville. Sen sisältämä hevoskastanjauute tukee pintaverenkiertoa ja taikapähkinäuute hillitsee tulehduksia.

Kylmät jalat

Raskauden aikana tulevan äidin oirekirjo voi olla laaja ja mm. jalkojen paleleminen voi olla ongelma. Rentouttava, rauhoittava, verenkiertoa tukeva jalkahieronta saattaa olla todellinen nautinnon hetki ja helpottaa palelevia jalkoja. Hieronnan voi myös päättää Footlogixin Cold Feet Formula -vaahtovoiteella, joka tukee pintaverenkiertoa ja saa aikaan ihanan lämmön tunteen jalkoihin.

Sieni-infektio

Jalkahiki ja huono jalkahygienia voivat osaltaan mahdollistaa sieni-infektioiden syntyä. Sieni-infektiosta kärsivä asiakas voi saada ongelmaan avun siihen tarkoitetulla lääkkeellä, jonka määrää hoitava lääkäri tai Footlogixin Nail Tincture Spray:n säännöllisellä käytöllä. Suihketta käytetään infektoituneelle kynnelle aamuin ja illoin.

Hyötyjä jalkojen säännöllisestä hoidattamisesta raskaana oleville

 1. AUTTAA TUNNISTAMAAN MAHDOLLISET TERVEYSONGELMAT
  Jalkojen kanssa työskentelevä ammattilainen voi helposti kertoa, miten paljon jalat kertovat asiakaan yleisestä terveydentilasta sekä hyvinvoinnista. Näennäisesti pienet ja tavanomaiset jalkaongelmat, kuten kuiva iho tai värjäytyneet varpaankynnet, voivat antaa hoitajalle merkityksellisiä terveyteen liittyviä vinkkejä jalkahoidon aikana.
 2. TUKEE PITKÄN TÄHTÄIMEN JALKATERVEYTTÄ
  Kun käydään säännöllisesti jalkojenhoidon ammattilaisen vastaanotolla, hoitaja voi suorittaa erilaisia testejä, kuten verenkierron ja pulssien tarkistuksia sekä tarkistaa ihon yleiskuntoa, tuntoherkkyyttä, liikkuvuutta ja turvotusta. Alansa ammattilainen osaa saamiensa tietojen pohjalta tehdä suositukset ja suunnitella yksilöllisen hoitojakson sekä toimenpiteet, kuten ohjata jalkineiden valinnassa, kevennysten, silikoniorteesien tai pohjallisten valmistuksen tai tilanteeseen sopivien sukkien käytössä. Verkostoitunut ammattilainen osaa myös ohjata asiakkaan eteenpäin, mikäli näkee tarpeelliseksi muun terveysalan ammattilaisen avun.
 3. AUTTAA DIABETESTA SAIRASTAVIA
  Diabetes voi merkittävästi vaikuttaa jalkojen terveyteen, pitkään sairastettuna se jopa vahingoittaa hermoja ja heikentää verenkiertoa. Siksi rutiininomainen jalkojenhoito on ratkaisevan tärkeää kokonaisvaltaisessa diabeteksen hoidossa. Raskausajan diabetes on usein synnytyksen jälkeen poistuva oire, mutta diagnoosin saaneen asiakkaan on myös hyvä huomioida jalkaterveys tuona aikana. Raskauden ajaksi on mahdollista löytää hoitajan kanssa jalkojen oloa helpottavia ratkaisuja, kuten jalkineita tai kevennyksiä sekä luonnollisesti ruokavalioon, liikuntaan ja lepoon liittyviä elämäntapamuutoksia, jotta ongelmia voidaan estää pahenemasta.
 4. PARANTAA ELÄMÄNLAATUA
  Raskauden aikaan liittyy erilaisia anatomisia ja fysiologisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti elämänlaatuun jalkaterveyden näkökulmasta. Jalkojen terveysongelmat voivat merkittävästi heijastua koko kehoon, erityisesti polviin, lantioon ja selkärankaan. Nämä vaivat, kivut ja säryt vaikuttavat luonnollisesti myös raskaana olevan mielialaan. Jalkojenhoidon ammattilaisen tekemä hoitava ja rentouttava jalkahoito sekä -hieronta ja antamat kotihoito-ohjeistukset voi vaikuttaa kipuihin huomattavasti ja kohentaa elämänlaatua raskauden aikana sekä näin tehdä koko odotusajasta huomattavasti miellyttävämpää.