Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

IHONHOIDOSSA KÄYTETTÄVIEN VÄLINEIDEN PUHTAUS

Teksti: Tiina Huunonen | dipl. kosmetologi, Gerard’s-sarjavastaava ja Hoitolatukun asiakaspalvelija

Ihonhoidon ammattilaiset joutuvat miettimään tarjoamiensa palveluiden lisäksi myös käytettävien välineiden sekä aineiden puhtautta ja turvallisuutta.

Välinehuollon sujuvuus ja tehokkuus on päivittäistä tekemistä, joka oikein tehtynä säästää aikaa, rahaa ja antaa turvallisuutta työn tekemiseen. Varattaessa riittävä määrä puhtaita välineitä kullekin asiakkaalle työ sujuu ilman keskeytyksiä. Se myös minimoi välinehuoltoon käytettävää aikaa asiakkaiden välissä, sillä asiakkaan kanssa kosketuksissa olevat pinnat ja tasot on myös puhdistettava aina asiakkaiden välillä.

Vinkkejä hoitola-arkeen

Kertakäyttöiset kasvosienet ovat puristettua vanua, niissä on toinen puoli karkea, toinen pehmeä. Ne ovat kustannustehokkaita ja helpottavat hoitolan pyykkikuormaa, koska ne voidaan hävittää sekajätteeseen. Puristetut kasvosienet taas vaativat huoltoa käytön jälkeen. Ne turpoavat kastuessaan, ovat huokoisia ja valmistettu biohajoavasta viskoosista. Sienet pestään heti käytön jälkeen miedolla pesuaineella ja kuivataan erikseen ilmavassa paikassa. Kun niitä on kerääntynyt oman harkinnan mukaan riittävästi, ne pestään erikseen 95 °C pesukoneessa, desinfioidaan keittämällä 15-30 min tai steriloidaan autoklaavissa 15 minuuttia (121 °C) ennen uudelleenkäyttöä.

Meikkisienet ovat 100 % polyuretaania, aina asiakaskohtaisia ja hävitetään sekajätteen mukana käytön jälkeen. Asiakkaalle kannattaa kertoa, että myös kotona meikkisieni on henkilökohtainen ja pestävä aina käytön jälkeen miedolla saippualla sekä kuivattava ilmavasti bakteerikasvuston ehkäisemiseksi.

Naamiosiveltimien valinnassa kannattaa käyttää harkintaa ja valita aidoista jouhista valmistettuja tuotteita, jotka kestävät runsasta pesua ja desinfiointia. Siveltimet pestään yleispesuaineella, desinfioidaan liottamalla Clinibactissa ( 50 ml/1 l vettä, 10 min) tai Desinfectol P:ssä (5 min). Siveltimistä puristellaan liika neste pois ja kuivataan lappeellaan puhtaan pyyhkeen päällä liimasaumauksia vedeltä suojellen.

Kasvopuhdistusliinat ovat valmistettu mikrokuitukankaasta ja pestään 60 °C pesukoneessa yhdessä 100 % puuvillaa olevien froteepyyhkeiden kanssa. Pesuohjelman tulee kestää vähintään 1 h, eikä huuhteluaineita saa käyttää. Kasvohoidoissa voi käyttää myös pehmeää kuitukangasliinaa kertakäyttökompressina naamioiden ja voiteiden poistoon. Kuitukangas on pehmeää, imukykyistä materiaalia, jonka voi myös lämmittää pyyhkeenlämmittimessä kangaspyyhkeen tavoin. Hävitetään sekajätteen mukana.

Pienten työvälineiden mekaaninen puhdistus tapahtuu ultraäänipesurilla tai tähän käyttöön varatulla pesuharjalla ja -aineella. Huolellinen mekaaninen pesu poistaa välineissä mahdollisesti olevan lian, rasvan sekä kemikaalijäämät. Orgaanisen aineen mikrobit voivat muodostaa ympärilleen biofilmin, joka täytyy mekaanisella puhdistuksella rikkoa, jotta myös sen alla olevat mikrobit saadaan poistetuksi. Ultraäänipesurissa käytettävä puhdistusaine tulee vaihtaa ohjeen mukaisesti.

Ennen mekaanista peasua välineet vielä desinfioidaan käyttämällä desinfiointiainetta tai keittämällä (vähintään 5 min). Desinfiointiainetta tulee käyttää ohjeen mukaan (laimennus, vaihtoväli). Licoprop / Desinfectol P.

Huomioitavaa on, että desinfioinnilla vähennetään mikrobien määrää, mutta se ei riitä tuhoamaan kaikkia taudinaiheuttajia. Välineet, joilla rikotaan iho, tulee steriloida.

Kasvohoitokulhoiksi suositellaan mieluummin keramiikkaa tai metallia, jotka voidaan puhdistaa miedolla pesuaineella, harjalla ja vedellä. Kulhot voi desinfioida suihkuttamalla Desinfectol P:tä, jonka jälkeen niiden annetaan kuivua. Muovikulhot naarmuttuvat käytössä ja niitä on vaikeampi pitää täysin puhtaina.

Hoitotuoli “valmistellaan” jokaiselle asiakkaalle erikseen. Tuolin voi suojata 100 % puuvillasta olevalla tuolinsuojuksella jonka voi pestä 60 °C, ja sen päälle laitettavalla kertakäyttöisellä paperisella suojausliinalla. Hoitotuolin käsinojat puhdistetaan jokaisen käytön jälkeen suihkuttamalla niihin esim. Desiplint – kolmitehoista hoitotuolin pintojen puhdistusainetta. Aineen annetaan vaikuttaa hetki ja pyyhitään pois kuivalla, nukkaamattomalla liinalla. Kun hoitotuoli on puhdistettu ja desinfioitu, tuolin pinta säilyttää pehmeytensä ja sen käyttöikä pitenee – pinta ei “murru” liian voimakkaasta tuotteesta ja ala halkeilemaan.

Pöytäpinnat pidetään puhtaina ylimääräisistä tavaroista puhtauden ylläpitämiseksi. Hoidossa käytettyjen tuotteiden ulkopinnat pyyhitään käytön jälkeen ja laitetaan pois odottamaan seuraavaa käyttöä. Nopeat ja helpot desinfiointiliinat ovat kuitukankaasta valmistettuja antibakteerisia, ammattikäyttöön tarkoitettuja pyyhkeitä, joita voidaan käyttää mm. käsien, hoitopöytien pintojen, tyynyjen ja ultraääniantureiden puhdistukseen.

Huomioi myös vesihanat ja altaat asiakkaiden välillä. Puhtaisiin välineisiin kosketaan vain desinfioiduin, puhtain käsin.