Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

HOITOLAN TYÖTURVALLISUUS KOOSTUU MONISTA ERI TEKIJÖISTÄ

Teksti: Tiina Rouvali | Jalkahoitaja, hieroja, diplomiaromaterapeutti, Hoitolatukun kouluttaja

Oletko miettinyt omalla vastaanotollasi työturvallisuuteen liittyviä asioita? Työturvallisuuteen nimittäin kuuluu monta asiaa, jotka saattavat tuntua arkisilta, mutta kun asiat ovat kunnossa, työn mukavuus sekä riskienhallinta paranee.

Työtilan ja välineiden merkitys turvallisuudelle

Työtilan, -välineiden sekä -laitteiden kunnosta kannattaa pitää huolta monesta eri syystä, mm. työn sujuvuutta ajatellen, mutta tarkastellaanpa asiaa jalkojenhoidon ammattilaisen turvallisuuden näkökulmasta. Kun tiedossa on, että suurimpia työn aiheuttamia terveysongelmia ovat kuulovauriot, ihotaudit sekä tuki- ja liikuntaelinten rasitussairaudet, niin miten jalkojenhoidon ammattilaisen tulisi tehokkaimmin mahdollisin tavoin varmistautua, että säilyy terveenä, hyvinvoivana ja työkykyisenä?

Työvälineistä, kuten porasta, aiheutuvat häiritsevät äänet saattavat vaikuttaa keskittymiskykyyn ja siten lisätä työtapaturmariskiä. Esimerkiksi poran päivitys uudempaan saattaa olla yksi ratkaisu melutason laskuun. Uudet, laadukkaat porat ovat erinomaisesti eristettyjä ja tärinäsuojattuja, jolloin niiden aiheuttama melurasite on entistä pienempi. Imuriporan turbiinimoottori ja tehokas äänieristys takaa hiljaisen ja miellyttävän työskentelyn. Vesiporassa alipaineimun tuottavan kompressorin pieni koko ja tehokas tärinäsuojaus vaikuttavat koko poran tuottaman äänen määrään.

Hoitolan työturvallisuus

Ergonomia ja ihonhoito ovat avaimia työhyvinvointiin

Hyvä työergonomia on tuki- ja liikuntaelimistölle ensiarvoisen tärkeää. Tässä esille nousevat sekä hyvin säädettävä oma työtuoli että asiakastuoli, jotta työskentelyasennon saa mahdollisimman luonnolliseksi, ergonomiseksi ja vähän kuluttavaksi. Ihosta on tärkeää huolehtia ja suojata se, kun käsittelet hoitolassa esim. desinfiointiaineita. Hoitavia, suojaavia, korjaavia ja kosteuttavia voiteita kannattaa käyttää säännöllisesti myös itse sen lisäksi, että hoidat niillä asiakkaitasi.

Työympäristön laatu ja sen vaikutus työhyvinviontiin

Työoloissa huomioitavia asioita ovat tilojen järjestys ja siisteys sekä sisäilman laatu – muista siis tuulettaa tasaisin väliajoin ja huolehtia myös hajusteherkästä asiakkaasta, jotta hänen hoitolakäyntinsä on miellyttävä. Riittävä valaistus ja säädettävä valaisin mahdollistavat tarkan työskentelyn ilman silmien ylimääräistä rasitusta.

Pidäthän siis huolta itsestäsi ja varmista siten turvallinen sekä tuottava työnteko!