Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

HELPOTUSTA VÄSYNEILLE JALOILLE

Teksti: Heidi Tamminen | kosmetologi, UMG-aromaterapeutti, kouluttaja

Alaraajojen turvotukset ja väsymystilat ovat hyvin yleisiä ongelmia monelle. Helpotusta saa esimerkiksi lymfapainelulla.

Työn staattisuus eli pitkäkestoinen sama työasento on tänä päivänä yleistä monessa ammatissa. Vuosien saatossa työtehtävien tekeminen on muuttunut enemmän tietotyöksi ja raskaiden fyysisten töiden tekeminen on vähentynyt. Koko työpäivän ajan paikallaan istuminen, staattinen asento sekä lihasten käyttämättömyys heikentävät aineenvaihduntaa ja fyysistä kuntoa.

Lymfaattinen järjestelmä

Kehon imunestekierron eli lymfaattisen toiminnan tehtävänä on ylläpitää oikeaa nestetasapainoa kudoksissa ja veressä. Se puolustaa kehoa tauteja vastaan puhdistamalla soluista kuona-aineita, bakteereita ja viruksia. Imunestekiertoa hidastaa huono aineenvaihdunta, mihin usein on syynä liikunnan puute, monet tulehdukselliset sairaudet sekä liian kiristävät vaatteet. Kun solujen välinen tila kudoksessa häiriintyy alkaa kehoon kertyä nestettä, joka ilmenee turvotuksena ja paineen tunteena raajoissa.

Lymfapaineluterapia

Lymfaattisen paineluhoidon tarkoituksena on kiihdyttää kehon imunestekiertoa ja vähentää turvotusta, tulehdustiloja sekä kipuja. Manuaalinen lymfahoito on kevyempää käsillä tehtävää pumppaavaa työskentelyä, mitä suositellaan usein leikkausten jälkeen vähentämään kudokseen muodostuvien kiinnikkeiden määrää leikkausarvella. Lisäksi sitä käytetään vakavien sairauksien jälkihoitona, missä nesteiden virtaus on pahasti estynyt, kuten rintasyöpäleikkauksien jälkeen. Koneellinen lymfapaineluhoito on voimakkaampaa, jossa ilmaa keräävät pussit täyttyvät ja tyhjenevät laitteeseen valikoidun ohjelman mukaisesti ja edistävät nesteiden kulkua laskimotiehyeisiin.

Erityisesti urheilijat hyötyvät koneellisesta hoidosta, jossa lihakseen kertyneet maitohapot ja liikunnasta aiheutuneet kuona-aineet saadaan poistumaan. Lisäksi se on tehokas hoito väsyneille, kipeille ja levottomille jaloille, joita yleensä aiheuttavat istumatyö, staattinen seisomatyö, pitkät työmatkat autolla sekä ylipaino ja huono aineenvaihdunta. Hoidosta saa helpotusta myös plantaarifaskiitin oireisiin eli kantakalvotulehdukseen.

Liiku ja pidä huolta lihasten aineenvaihdunnasta

Sanonta ”liike on lääke” pitää paikkansa. Monet leikkaukset voitaisiin välttää liikkumalla. Toimistotyötä tekevän pitäisi tunnin välein muistaa muuttaa työasentoa ja jaloitella hiukan.
Sähköpöytä mahdollistaa työskentelyn seisten ja välillä istuen. Työpöydän ääressä on mahdollista tehdä kyykkyjä, käsien nostoja, hartioiden pyöritystä ja vaikka keppijumppaa.

Pitkillä ajomatkoilla on hyvä pysähtyä välillä jalottelemaan ja virkistymään. Vaatetukseen on hyvä kiinnittää huomiota, etteivät ne purista liikaa ja estä nesteiden kulkua kehossa. Kehon lymfaattisella toiminnalla on hyvin suuri merkitys meidän kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme, ja sillä voimme ehkäistä monien eri sairauksien syntyä.

Lymfahoitoja antavat fysikaaliset hoitolaitokset, kauneudenhoitoalan ammattilaiset sekä hierojat. Ammattilaisen tekemä hoito on turvallinen, jossa kaikki kontraindikaatiot on
huomioitu.