Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

BAMBU (Bambuseae)

Kirjoittaja: Heidi Laiho / Kosmetologi, Jalkojenhoitaja (AT)

BAMBU ON YKSI ENITEN MINERALISOIVISTA KASVEISTA. SE SISÄLTÄÄ PALJON LUONNOLLISTA SILICAA (PIIOKSIDIA).

Bambua kasvaa alueilla, joilla on joko trooppinen- tai subtrooppinen ilmasto. Tälle ilmastolle ominaista on ihanan pehmeä hiekka ja korkea ilmankosteus. Nämä ominaisuudet tekevät alueesta ihanteellisen Bambua ajatellen, joten tällaista aluetta bambut erityisesti suosivat kasvupaikkoinaan. Viljeltynä bambuja kasvaa lähes kaikkialla.
Bambut ovat puuvartisia ikivihreitä heinäkasveja ja niitä on yli 1 400 lajia. Heinäkasveille tyypillisesti bambut kasvavat pituutta maan rajasta eivätkä kärjestään, kuten puut. Bambu on erittäin nopeakasvuinen, eikä sen tuotanto tarvitse keinokastelua, lannoitteita tai torjunta-aineita. Bambu sitoo tehokkaasti hiilidioksidia ja tuottaa enemmän happea kuin puu. Yksittäinen bambukasvi versoo suoraan maasta vuosittain useita versoja. Verson halkaisija riippuu emokasvin iästä, mitä vanhempi emäkasvi on, sen paksumpi uudesta kasvavasta varresta tulee. Pituutta bambu kasvaa päivittäin lisää jopa metrin verran.
Maailman suurimpia bambun tuottajia ovat Kiina, Intia, Bangladesh, Indonesia ja Thaimaa.
Bambua on osattu käyttää monin tavoin jo antiikin ajoista lähtien, sillä se on vahva, kevyt, kestävä sekä joustava kasvi. Bambusta 40 % on selluloosaa, 10 % johtojännettä ja 50 % ligniiniä. Bambun kuoressa on 0,25 mm paksu piidioksidikerros ja sen ulko- että sisäkuorta suojaa vahakerros.

Bambu bio-uute

Bambu on yksi maailman eniten mineralisoivista kasveista. Se sisältää paljon Silicaa (piioksidi). Luonnollista orgaanista Silicaa löytyy Bambu kasvin jokaisesta osasta, erityisesti kuoren sisäpuolelta. Bambun puuteroitua bio-uutetta käytettään paljon kosmetiikassa.
Hapen ohella Silica on elintärkeä ainesosa keholle, erityisesti iholle ja luustolle. Ikääntymisen myötä Silican osuus kehossa vähenee ja sen osuus on harvoin korvattavissa ravinnolla. Helposti imeytyvällä luonnollisella Silicalla on kyky ”ladata” sitä kehoon. Se sisältää runsaasti negatiivisia sekä positiivisia ioneita, jotka edistävät vaurioituneiden tai heikkojen solujen tasapainon palautumista. Silica tasapainottaa oligoelementtien sekä kivennäisaineiden aineenvaihduntaa ja se vahvistaa sekä suojaa immuunisäikeiden synteesissä, joita löytyy mm. ruston nivelistä ja sidekudoksesta. Silican puutos aiheuttaa ennen kaikkea kuivuutta ihossa ja kosteuden puute on ensimmäinen syy ryppyihin, venymäarpiin ja selluliittiin.
Bambun sisäkuori sisältää myös muita rikkaita raaka-aineita kuten kalium, betaiini ja koliini. Kalium edistää ihon joustavuutta ja hehkua. Se aktivoi muiden mineraalien imeytymistä osmoosin avulla, auttaa eliminoimaan myrkkyjä ja edistää kehon nestetasapainoa. Betaiini on aminohappo, joka kuuluu vitamiinien ryhmään toimien olennaisena osana elämän ja terveyden ylläpitäjänä. Se on tärkeä tekijä solujen uusiutumisessa. Koliini on perusta lesitiinin ainesosalle. Se on tärkeä aineisosa maksan, munuaisten ja myeliinin toiminnalle.

Bambussa olevalla silicalla
(piioksidilla) on positiivisia vaikutuksia mm. ihon kosteustasapainoon
ja kimmoisuuteen. Siksi siitä
valmistettu öljy sopii mainiosti myös
bambuhierontaan.

Bambukuitu

Bambukuitu on pehmeää, ihoystävällistä ja samalla vahvaa, joten bambua käytetään myös tekstiiliteollisuudessa. Se on selluloosakuitu ilman kemikaaleja, puhdas luonnonkuitu, joka on biohajoava, antibakteerinen sekä antistaattinen. Bambun imukyky on kolminkertainen puuvillaan verrattuna.
Bambu on luonnon raaka-aine, jonka bambuselluloosasta voidaan työstää bambuviskoosia. Koska bambuviskoosi ei ole muovipohjainen tekokuitu (kuten polyesteri tai akryyli), se ei lisää luonnon mikromuovikuormaa. Luontoperäinen bambuviskoosi on raaka-aineena uusiutuva. Siitä huolimatta bambuviskoosi luetaan tekokuituihin sen valmistusprosessin vuoksi.
Raaka-aineena bambuviskoosi on pehmeää, hengittävää, kosteutta siirtävää ja nopeasti kuivuvaa. Se sopii erinomaisesti herkkäihoisille käyttäjille, sillä bambu on raaka-aineena luonnostaan hypoallergeeninen. Bambuviskoosi on antistaattinen, pehmeä ja hengittävä. Lisäksi bambu siirtää kosteutta tehokkaasti pois iholta. Viskoosibambu on materiaalina kestävä, stabiili ja luja. Se on erittäin imukykyinen ja hengittävä. Antistaattisuutensa ja pehmeytensä vuoksi se on erittäin miellyttävä käytössä, mutta saattaa nyppyyntyä hieman.
Bambuviskoosi hylkii vettä ja hikeä jopa 3-4 kertaa paremmin kuin puuvilla ja on kuin luotu arjen tekstiilien raaka-aineeksi. Tyynyliinoissa tämä auttaa esimerkiksi pitämään ihon ja hiusten luonnollisen kosteustasapainon kunnossa yön aikana.

Bambukeppi-hieronta

Bambukeppi-hieronta on peräisin Kiinasta, Indokiinasta ja Thaimaasta. Bambukeppi-hieronta on levinnyt ympäri maailmaa, koska sen hyödyt ovat hyvät ja sen omaperäisyys on kiinnostava. Bambuhieronnan lähtökohta on pehmennetyt erikokoiset ja eripituiset bambukepit. Nämä erityisen kevyet, joustavat ja kestävät kepit soveltuvat syvähierontaan.
Bambukeppi-hieronta on luonnon hienoimman mineralisoivan kasvin, lukemattomia hyviä vaikutuksia hyödyntävä ja hemmotteleva hoito. Se on rentouttava, rauhoittava, verenkiertoa ja lymfakiertoa aktivoiva hoito, joka antaa yleisen hyvinvoinnin tunteen koko keholle. Gerard´s bambuhieronta tuotteet sisältävät bambu bio-uutetta, joka ravitsee ja palauttaa ihon kimmoisuuden.

Järjestämme joka vuosi Bambuhieronta koulutuksia, käy katsomassa tulevia koulutuksia täältä: https://www.hoitolatukku.fi/tapahtumat-ja-koulutukset/