Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

AMMATTILAINEN VASTAA

Ammattilainen vastaa -sarjassamme selvitetään, mitä erilaisia hoitomenetelmiä ja raaka-aineita käytetään, kun läpäistään ihon pinta neulalla.
Haastattelussa Krista Matara Tampereen kauneusateljeesta.

Miten kauan olet ollut hoitoalalla?

Olen toiminut vuodesta -92 Tampereella kosmetologina ja kouluttautunut moniin erikoishoitoihin. Hoitolassamme on toiminut pistoshoitoja tekevä lääkäri jo 20 vuotta. Teemme lääkärin kanssa yhteistyötä asiakkaan hyväksi saadaksemme parhaan lopputuloksen. Olen kouluttanut erikoikasvohoitoja ja yritän pitää myös oman ammattiosaamiseni ajan tasalla koko ajan opiskelemalla ja tutustumalla uusiin hoitoihin. Teen hoitoja kokonaisvaltaisesti ottamalla huomioon asiakkaan elämäntavat ja elämäntilanteen. Iho ja siihen liittyvät ongelmat ovat erilaiset eri ihmisillä, joten aina täytyy miettiä hoito yksilöllisesti.

Mitä erilaisia hoitomenetelmiä käytetään, kun mennään ihon pinnan alle?

Botuliini ja täyteainehoidot

Pistoshoitoja kutsutaan myös nimellä botuliinihoito ja näitä hoitoja tekee yleensä vain lääkäri. Botuliinihoidoille on laki, jonka mukaan vain lääkäri tai sairaanhoitaja lääkärin valvonnassa saa tehdä kyseistä hoitoa. Pistoshoitoihin lasketaan myös täyteainehoidot. Näille hoidoille ei kyseistä lakia vielä ole, mutta itse suosittelisin, että varsinaiset hoidot tekee lääkäri.

Biorevitalisaatio eli injektio-hoidot

Biorevitalisaatio on sama kuin injektio-hoidot. Eli neulalla viedään aineita ihoon pieniä pisaroita kauttaaltaan tai vain tarvittavalle alueelle. Vietävät aineet ovat joko stabiloitua eli ristisidottua hyaluronihappoa tai stabiloimatonta, vitamiineja tai muita ihon tarvitsemia tehoaineita.
Hoitolatukussa siis Cosmetic injektor, Sensivite Medical injektor ja vanhin Vital injektor. On olemassa myös mesopyssyjä sekä muita.

Mikrokanavointi

Mikrokanavointi on kolmas tapa viedä tehoaineita suoraan ihon alle. Mikrokanavointi on ns. kasvojen mesoterapiahoito. Ihon alle vietävä aine on ”leimasimessa” ja neuloissa on spiraali rakenne, joka vie aineen haluttuun syvyyteen. Ihoon vietävän aineen on oltava aika ohuessa muodossa, sillä leimasimet tukkiintuvat herkästi jos aine on liian paksua. Aineiden täytyy olla aina steriileitä, eli mitä tahansa ei ihoon voi viedä. Mikrokanavointilaitteita on suomessa mm. Aguagold ja Microgold, mutta leimasimia myydään muuallakin samoin kun steriilejä ampulleja.

Mikroneulaus

Mikroneulaus on yleisin ja tunnetuin. Sitä voi tehdä telalla, kynällä ja leimasimilla. Mikroneulaus voi tarvittaessa aktivoida kollageenin tuotannon tai vain tehdä ihoon kanavia, jolloin aineet imeytyvät syvemmälle. Tässä tulee kosmetologin ammattitaito koetukselle, sillä tehdäkseen hyvän hoidon, täytyy osata katsoa ihoa ja tuntea ihon kerrosten toiminta. Esimerkiksi hoidettaessa pigmenttimuutoksia, ei ole järkevä tehdä syvällä neulalla, mutta arpia hoidettaessa tilanne on päinvastainen. Valitettavasti monet tekee tietämättään hoidon väärin.

Fraktuaalinen mesoterapia

Hoitolatukun myymä fraktuaalinen mesoterapia on suosituin meidän hoitolassa, sillä se on kivuttomampi kuin muut metodit ja silti tehokkain mikroneulaus. Siinä menee neulojen kärjestä radiofrekvenssi suoraan ihoon ja se on erittäin tehokas kiinteyttämään. Myös arpien hoitoon on saatu loistavaa tutkimustulosta. Tätä hoitoa tarjotaan hoitoloissa vielä vähän, mutta se on varmaan tulevaisuuden hoito.

Neulaton mesoterapia

Neulaton mesoterapia on mielestäni kaunis nimitys imeytyshoidoille. Mesoterapialla tarkoitetaan neulalla tehtävää hoitoa. Toki kollageenin tuotantoon ja imeytymiseen on valtavan tehokkaita muitakin hoitoja esim. hifu, sonoforeesi, elektroporaatia ja Rf, mutta kutsuisin niitä niiden omalla nimellä.

Mitä raaka-aineita voidaan imeyttää ihon alle pistoshoidoilla?

Kun ihon alle viedään aineita, niiden täytyy olla steriilejä ja siihen tarkoitukseen tehtyjä. Täyttäöaineet, vitamiinit, peptidit yms. kaikkea löytyy ja eri firmoilta löytyy joko yhtä ainetta tai erilaisia coctaileja. Hyaluronihappo kosteuttaa, DMA kiinteyttää, C- vitamiini kirkastaa jne. Vaihtoehtoja on valtavasti, mikä tekee taas kosmetologin ainetuntemuksen tärkeäksi.

Hyaluronhappo on suosittu raaka-aine hoidoissa ja sitä voidaan imeyttää myös ihon alle. Mitä eroa on stabiililla ja stabiloimattomalla hyaluronihapolla?

Stabiloimatonta hyaluronihappoa on melkein kaikissa voiteissa ja seerumeissa ja sitä pitäisi lisätä päivittäin. Stabiloidulla eli ristisidotulla hyaluronihapolla taas on pitkäkestoisempi vaikutus, jopa 6-12 kk. Sillä voidaan muotoilla tai täyttää ihoa ja se täytyy aina viedä ihoon neulalla. Lääkärit käyttävät stabiloitua hyaluronihappoa esim. Restylane ja Juvederm -hoidoissa. Myös kosmetologit tekevät biorevitalisaatiota, jossa käytetään stabiloitua hyaluronihappoa.

Onko raaka-aineiden imeyttäminen ihon alle turvallista?

Hoito on turvallista, kun tekijä osaa asiansa, eli tietää ihon anatomian ja käyttää turvallisia aineita. Tärkeää on myös toimia steriilisti koko hoidon ajan, sekä ohjeistaa asiakkaan kotihoito. Poikkeuksena voidaan pitää mikroneulausta, jolloin hoidon jälkeen iholle levitettävien aineiden ei tarvitse olla steriilejä.

Millaiset hygieniavaatimukset ihon lävistävissä hoidoissa on?

Koko hoidon ajan on toimittava steriilisti. Neulojen pitää olla steriilejä ja kertakäyttöisiä, samoin ampullit. Näiden lisäksi hoitajan pitää osata käyttää näitä ja tuntea steriilin hoidon periaatteet. Välineiden ja aineiden lisäksi myös iho täytyy steriloida ennen ja jälkeen hoidon, eli koko hoitoprosessin on oltava steriili.

Millaiselle asiakkaalle hoidot sopivat?

Ampullista riippuen kaikille, ei ehkä ihan nuorille, ellei ole kyse arpien hoidosta. Hoidot sopivat asiakkaalle, jonka iho tarvitsee kosteutta, kiinteytystä, arpien hoitoa tai pigmenttiläiskien poistoa. Moneen iho-ongelmaan saa tehokkaan tuloksen.