Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

HYVÄ VAI PAHA AURINKO?

Teksti: Heidi Tamminen | kosmetologi, UMG-aromaterapeutti, kouluttaja

Ilman aurinkoa ei olisi elämää!

Ihmiset, kasvit, eläimet ja koko maailmankaikkeus tarvitsee aurinkoa, jotta elämää maapallolla yleensä on. Otetaan aurinko siis vastaan avosylin!

”Aamulla herätessä, kun aurinko kurkkaa jo puiden takaa, sitä nousee ylös sängystä hymysuin. Aamiainen auringon helliessä heräilevää kehoa ja lintujen iloinen viserrys, vie kaikki murheet ja huolet mennessään. Onnellisuuden tunne kumpuaa koko sydämestä ja arjen aherrukset on helppo aloittaa.”

Auringon säteily

Tiedetään, että otsonikerros on ohentunut ja UV-säteet ovat voimakkaammat, kuin muutamia kymmeniä vuosia taaksepäin. Otsonikerros suojelee maanpintaa liialliselta auringon ultraviolettisäteilyltä ja ei ihme, että tutkijat ovat huolestuneita tästä kiihtyneestä otsonikadosta, jonka on osoitettu johtuvan ilmakehään kerääntyvistä kemiallisista yhdisteistä. UV säteiden keskimääräinen indeksiarvo on 2-10 välillä ja meillä Etelä-Suomessa kesällä mennään indeksillä 3-6.

UV-säteet luokitellaan kolmeen osaan A-B-C säteilyyn. Ilmakehän otsonikerroksessa C- säteily suodattuu pois, mutta UV-A ja UV-B kulkeutuvat maanpintaan asti.

Säteiden vaikutuksesta ihon melaniinin tuotanto aktivoituu. Se on ihon luonnollinen suojautumiskeino, jolla se pyrkii estämään UV-säteiden pääsyn ihon syvimpiin kerroksiin.

Ihon vanhenemiseen vaikuttaa UV-A säteily, joka pystyy tunkeutumaan syvemmälle ihon kerroksiin. Se vaurioittaa terveitä ihosoluja ja ihon uusiutuminen heikkenee. UV-B säteily vaikuttaa ihon pintakerroksissa ja ilman suojaa iho voi palaa.

Kesän huippukohta on kuitenkin nauttia auringon lämmöstä ja valon voimasta. Auringon säteilyn kanssa on kuitenkin syytä olla varovainen. Runsas UV- säteily ja ihon palaminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään. Jopa 95 % ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein.

Ihon pigmentti

Melaniini on kehon tuottama kemiallinen pigmentti, jota melanosyyttisolut muodostavat UV-säteiden vaikutuksesta ja se antaa iholle suojaa ruskettamalla sitä. Melaniinia on kahta eri tyyppiä, punakeltaista feomelaniinia ja tummanruskeaa eumelaniinia. Näiden kahden melaniinin välillä on suuri ero, miten ne reagoivat UV-säteille.

Tummempi eumelaniini antaa iholle luontaista suojaa ja iho ruskettuu helposti. Se kestää UV-säteilyä paremmin ja ihon palamisriski on pienempi. Punakeltaista pigmenttiä sisältävä iho palaa helposti ja varsinkin kesän ensimmäiset auringonsäteet aiheuttavat ihottumaa. Pisamat ja punatukkaisuus ovat helposti periytyviä ominaisuuksia ja tekee ihosta aurinkoherkän. Pisamat ilmestyvät iholle nopeasti kevät auringossa ja säilyvät ihossa koko kesäajan, mutta vaalenevat talveksi. Ne saattavat myös hävitä kokonaan iän karttuessa.

Hormonaalisista muutoksista johtuvat maksaläiskät vaihdevuosien ja raskauden aikana ilmestyvät iholle nopeasti kevätauringon vaikutuksesta. Niissä melaniinin liikatuotanto aktivoituu paikallisesti aiheuttaen pigmenttiläiskiä erityisesti kasvoille. Raskauden aikana tulleet maksaläiskät (melasmat), häviävät yleensä itsestään hormonitoiminnan normalisoitumisen jälkeen, mutta vanhempana tulleet läiskät ovat yleensä pysyviä. On hyvä aloittaa SPF+50 aurinkosuojavoiteen käyttö jo heti vuoden vaihtuessa, jolloin häiritsevien maksaläiskien muodostumista pystytään vielä hillitsemään.

Valoihottuma

Kesällä on hyvä tiedostaa, että jotkut lääkeaineet, kosmeettiset valmisteet ja eteeriset öljyt voivat herkistää ihoa auringossa. Jotkut paikallisesti käytettävät tulehduskipugeelit, antibiootit ja aknehoidossa käytettävät lääkeaineet ovat monet valolle herkistäviä ja seurauksena on valoihottuma. Lääkekuurin aikana on syytä välttää auringossa oleskelua ja suojautua hyvällä vaatetuksella.

Joissakin ihonhoitotuotteissa ja tuoksuissa käytetään sitruspohjaisia eteerisisä öljyjä, jotka sisältävät auringon valolle herkistävää kumariinia. Tuoksuja ei siis kannata suihkuttaa iholle, jos oleskellaan auringossa. Kaulan ja dekolteen alueelle muodostuneet tummat läiskät ovat usein peräisin parfyymeista. Tuoksuliina taskussa on parempi vaihtoehto.

Auringosta energiaa ja onnellisuutta

Ihmisen terveydelle aurinko on elintärkeä. UV-B säteiden ansiosta iholla muodostuu kehon vastustuskykyä lisäävää D3-vitamiinia. Se on tärkeä vitamiini luuston hyvinvoinnille ja edistää kalsiumin ja fosforin imeytymistä. D-vitamiinin riittävä saanti suojelee meitä monelta eri sairaudelta. Auringon valo lisäksi hillitsee bakteerien ja hiivojen lisääntymistä iholla. Kesällä auringon säteistä nauttiva ihminen kerää terveyttä varastoon talven varalle, niin kuin orava käpyjä. Nuoret, jotka istuvat pääsääntöisesti sisällä kesät ja talvet, sairastelevat paljon, koska D-vitamiinin saanti on liian vähäistä. Talvella pimeän aikana on hyvä ottaa D-vitamiini kapseleina ja kesällä patistaa ne lapset pihalle juoksemaan.

Auringosta saa hyvää mieltä ja lisäksi se parantaa itsetuntoa. Pahasta ihottumasta kärsivä hyötyy luonnollisesta valohoidosta, mitä aurinko antaa. Psoriasis ja atooppinen iho voi kesällä hyvin, iho-oireilut ovat hyvin vähäiset, mutta talven kuivuus tuo ne uudelleen tullessaan.

Iloinen mieli lievittää stressiä ja se vaikuttaa suotuisasti eri ihosairauksiin.

Nauti kesäauringosta oikein

Voimakkainta säteily on keskipäivällä klo 12 jälkeen, jolloin liiallista suoraa auringon valoa kannattaa välttää. On hyvä myös muistaa, että pilviselläkin säällä suojaamaton iho saattaa palaa ihan huomaamatta. Tuulinen sää viilentää ihon pintaa ja silloin UV-säteiden polttavaa vaikutusta ei välttämättä huomaa. Hiekka, vesi sekä lumi tehostavat UV-säteilyn voimakkuutta ja sen vuoksi uidessa tai lumisilla rinteillä lasketellessa on syytä muistaa ihon hyvä suojaaminen.

  • Ole ulkona silloin kun auringon paahde ei ole kaikkein kuumin eli aamupäivisin ja myöhemmin iltapäivällä.
  • Käytä fysikaalista aurinkosuojaa SPF +30 tai SPF+50
  • Suojaudu vaatetuksella silloin kun se on tarpeen
  • Lapsen herkkä iho kannattaa aina suojata vaatetuksella. Veteenkin voi mennä polskuttelemaan kevyen vaatetuksen suojin. Lapsille on olemassa oma SPF +50, jossa on fysikaalinen luonnonmukainen suojakerroin.
  • Älä ole auringossa liian kauan yhtämittaisesti.
  • Varjossakin saa aurinkoa ja iho päivettyy.
  • Muista ihon kosteuttaminen auringon jälkeen. Viilentävät ja ravitsevat AFTER SUN voiteet rauhoittavat ja estävät ihohilseilyn.
  • Polarisoidut aurinkolasit suojaavat silmiä ja estävät sarveiskalvon vaurioitumisen. UV-säteilyllä on pitkäaikaisia vaikutuksia silmän rakenteisiin. Silmien siristely lisää juonteiden ja ryppyjen muodostumista. Aurinkolasit suojaavat herkkää silmänympärysihoa valovanhentumiselta.

Aurinkovoiteen valinnalla on väliä!

Kemiallisesti valmistettu aurinkosuojafiltteri tunkeutuu ihon läpi ja imee UV-säteilyä itseensä. Suojaava vaikutus saavutetaan vasta 30 minuutin kuluttua voiteen levittämisestä. Kemiallisissa aurinkosuojavoiteissa käytetään nanoteknologiaa ja ne sisältävät keholle ja ympäristölle haitallisia kemikaaleja, joiden tiedetään olevan hormonihäiritsijöitä. Voiteiden kemikaalit aiheuttavat merenalaiselle elämälle, kuten koralliriutoille pahoja vaurioita ja merenalainen ympäristö ei pääse uusiutumaan, koska kemikaalit estävät auringonvalon pääsyn meren pohjalle.

Kemiallinen aurinkosuodatin OKTOKLYREENI (inci: Octocrylene) muuttuu tuotteen avaamisen jälkeen komponentiksi, joka on tunnistettu hormonitoimintaa häiritseväksi ja mahdollisesti karsinogeeniseksi aineeksi BENTSOFENONIKSI. Komponentti aktivoituu nopeasti tuotteen avaamisen jälkeen ja on haitallinen merenalaiselle elämälle ja koralliriutoille. Tuotteen pitkäaikainen säilytys vahvistaa aineen negatiivisia vaikutuksia.

Luonnonmukainen mineraalisuodatin toimii ympäristöystävällisesti ja ei ole terveydelle haitallinen. Luontoystävällinen fysikaalinen mineraalifiltteri heijastaa säteilyn pois iholta peilin tavoin. Auringonsäteiltä suojaavat raaka-aineet ovat peräisin luonnollisista lähteistä. Sertifioitu luonnonmukainen kosmetiikka käyttää fysikaalista suojaa, joka saadaan maamineraaleista eli titaani- ja sinkkioksideista. Suojaava vaikutus tulee heti voiteen levittämisestä ja sitä voidaan lisätä useita kertoja auringossa oleskelun aikana. Fysikaalinen UV-suoja on turvallinen ja ei aiheuta terveys- tai ympäristöhaittoja.

Luonnonmukainen aurinkosuojafiltteri

  • Saadaan maamineraaleista, kuten titaani- ja sinkkioksidi.
  • Louhitaan maakuoresta, tuottajia mm. Kiina, Intia, Australia ja Kanada. Kokkolassa taas on Euroopan toiseksi suurin sinkkitehdas, joka jalostaa sinkkiä teollisuuden eri aloille.
  • Heijastaa UV-säteet pois iholta.
  • Suojaava vaikutus alkaa heti, kun voide on levitetty.
  • Inci-luettelossa: Titanium Dioxide, Zinc oxide

Kemiallinen aurinkosuojafiltteri

  • Absorboi eli imee UV-säteilyä itseensä ja muuttaa sen lämmöksi.
  • Suojaava vaikutus alkaa 30 minuutin kuluttua voiteen levittämisestä.
  • Yleisesti käytettävä oksibentsoni-yhdiste (Bentsofenoni-3). Hormonihäiritsijä, syöpää aiheuttava.
  • Inci-luettelossa nimillä: bentsofenoni-3, Kahscreen BZ-3 Milestab 9, Eusolex 4360, Escalol 567.