Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

HYVÄ, PAHA, MINERAALIÖLJY

Teksti: Henna Meriharju | Hoitolatukun toimitusjohtaja

Kosmetiikkaan liittyy paljon uskomuksia ja markkinointiväittämiä. On tyypillistä, että jokin ainesosa nostetaan toisten edelle muoti-ilmiön tavoin ja sitä markkinoidaan ihmeitä tekevänä ja usein varsinkin ikuista nuoruutta tuovana komponenttina.

Yhtälailla kosmetiikasta usein nostetaan jonkun tutkimuksen, usein heikkolaatuisen tai puutteellisen sellaisen, ansiosta jokin ainesosa esille kielteisessä mielessä. Se saattaa tutkimuksen mukaan aiheuttaa vaikkapa allergiaa tai pahimmillaan syöpää.

Mineraaliöljy on saanut osansa höykytyksestä. Varsinkin luonnonkosmetiikan puolustajat ovat nousseet barrikadeille vastustamaan tätä ”öljyteollisuuden sivutuotteen” käyttämistä.

Mitä mineraaliöjy on ja mistä sitä saadaan?

Mineraaliöljy on kemiallisesti ainoastaan tyydyttyneitä hiilivetyketjuja ja siksi siis täysin inertti eli reaktiokyvytön. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että mineraaliöljy ei voi muodostaa uusia yhdisteitä minkään toisen ainesosan kanssa. Sen ansiosta se aiheuttaa hyvin vähän allergioita. Se on siis erittäin hyvin siedetty ja siksi sitä käytetään hyvin monenlaisissa kosmetiikkatuotteissa. Esim. vauvoille tarkoitetut öljyt ovat usein pelkkää mineraaliöljyä.

Kosmetiikassa käytetään nykyään aina nk. lääkintälaatuista mineraaliöljyä. Se tarkoittaa sitä, että se on tislattu ja puhdistettu raakaöljystä siten, että lopputuote on väritöntä, hajutonta ja inerttiä. Se on itsessään siis luonnosta otettu, mutta käytännöllisesti täysin puhdistettu ainesosa.

Onko mineraaliöljy haitallista iholle?

Mineraaliöljy on erittäin hyvin siedettyä ja puhtautensa ansiosta se aiheuttaa hyvin vähän allergioita. Ihotautilääkärit määrävät usein erilaisten iho-ongelmien, kuten atopian, ekseeman ja psoriasiksen hoitoon juurikin mineraaliöljystä valmistettuja, tai niitä runsaasti sisältäviä, tuotteita. Mineraaliöljy ei myöskään luonnonöljyjen tavoin hapetu, joten se säilyy hyvänä huomattavasti niitä pidempään.

Tukkiiko mineraaliöljy ihohuokosia?

Mineraaliöljyn käyttötarkoitukset ovat moninaisia. Se saattaa olla tuotteessa esim. ainoastaan pehmittämässä voiteen koostumusta tai tuomassa lopputuotteelle kiiltoa. Usein sitä käytetään sen puolioklusiivisen ominaisuuden ansiosta. Se muodostaa iholle siis puoliläpäisevän kalvon, mikä estää veden haihtumista ja täten ihon kuivumista. Mineraaliöljyä käytetäänkin tästä syystä usein juuri kuivan ja herkän ihon tuotteissa. No eikö tämä oklusiivisuus siis tarkoita toisaalta sitä, että se siis tukkii huokosia? Ei tarkoita. Ainakaan sen enempää kuin muidenkaan öljyjen. Mineraaliöljy sekä peseytyy että kuluu iholta pois. Muutenhan sitä ei tarvitsisi koskaan lisätä.

On tehty useita tieteellisiä tutkimuksia, joissa on todettu, että mineraaliöljy ei imeydy iholla sen syvemmälle kuin kasviöljytkään. Luotettavia tutkimuksia on useita. Tämän artikkelin lopussa on muutama tietolähde.

Onko mineraaliöljystä etua ihon hoidossa?

Kuten jo edellä sanottiin, mineraaliöljy saa ihon pinnalle aikaan kalvon, joka estää ihon kuivumista. Mitään muita aineita se ei kuitenkaan sisällä. Kasviöljyissä esim. saattaa lipidien lisäksi olla flavonoideja, fytosteroleja ja tokoferoleja, joista saattaa olla iholle hyötyä. Tosin näiden pitoisuus usein vaihtelee kasvien kasvupaikan ja vaikkapa kasvuvuoden mukaan. Tavoitteellisen ihonhoidon sekä allergiariskin kannalta tämä saattaa olla ongelmallista. Siksi luonnonkosmetiikan toimittajalla onkin suuri merkitys. Parhaat toimittajat tutkivat erikseen raaka-aine-erätkin, jotta vaikuttavien aineiden pitoisuudet pysyvät niille asetettujen raja-arvojen sisällä.

Mineraali on alkuaine

Mineraali -sana tarkoittaa luonnossa esiintyvää ns. alkuainetta. Kosmetiikassa käytettävä mineraaliöljy ei ole varsinaista mineraalia/alkuainetta, vaan raakaöljystä tislaamalla ja puhdistamalla johdettu tuote.

Millä nimellä mineraaliöljy esiintyy kosmetiikassa? Monella eri nimellä, mutta hyvin usein käytetään:

PARAFFINUM LIQUIDUM
Parafiiniöljyt; maaöljystä saatavat
nestemäiset hiilivedyt. (incihaku.fi)

Voi löytyä myös nimillä: Mineral Oil, Liquid Petroleum, Paraffin Oil, White Mineral Oil

Yhteenvetona

Mineraaliöljy on mainettaan parempi ainesosa ja sitä paheksutaan turhaan, jos ajatellaan sen ominaisuuksia raaka-aineena.
Kokonaan erillisen artikkelin voisi taas kirjoittaa raaka-aineiden tuotannon ongelmallisuudesta. On selvää, että raakaöljyn tuottaminen ja käyttäminen kaikissa sen sovelluksissa, myös kosmetiikassa, aiheuttaa useita ongelmia sekä itse tuotantovaiheessa että käytön päästöissä.

On myös selvää se, että emme pysty tuottamaan kasvi- ja eläinperäisiä luonnonöljyjä tarpeeksi kattaaksemme edes kosmetiikkateollisuuden tarpeen. Näiden kahden tuotantotavan väliset hintaerot ovat myös merkittävät; mineraaliöljyn tuottaminen maksaa vain murto-osan kasvipohjaisista öljyistä.

Raaka-aineiden valinta ei ole mustavalkoista, vaan pikemminkin eräänlaista ”kauhun tasapainoa”. Pitää päättää, mitkä tekijät ovat itselle tärkeitä ja mitkä vaihtoehdot ovat realistisia juuri tällä hetkellä; sekä maailmalle että omalle kukkarolle.

Lähteitä:

Cosmetic Oils in comparison: Penetration and occlusion of paraffin oil and vegetable oils By Dr. Matthias Hauser, J&J Consumer Healthcare Germany, 41470 Neuss. 2012

Article in Researchgate: Mineral oils and waxes in cosmetics: an overview mainly based on the current European regulations adn the safety profile of these compounds / November 2019 – Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 33 (S7):5-14 / DOI: 10.1111/jdv.15946

Article in Researchgate: Mineral oils and the skin J.A.B.Crawford November 1969 Tribology 2(4):233-236 / DOI: 10.1016/S0041-2678(69)80314-3