Teksti: Anne Parkkinen | SKY- ja Cidesco -kosmetologi, kouluttaja, SKY:n puheenjohtaja vuosina 2017-2022
Moni koulutettu, pitkän linjan ihonhoitaja ja SKY-kosmetologi on kertonut, että viime vuosina sairaanhoitaja- ja lääkärivetoiset esteettiset klinikat ovat muodostuneet todelliseksi kilpailutekijäksi ihonhoitoon panostavalle kosmetologille, vaikka kosmetologin ihonhoito-osaaminen ja kokemus on usein vertaansa vailla. Tuloshakuinen ihonhoito, esteettiset pientoimenpiteet ja jopa pistoshoidot kuten botuliinitoksiini kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän. Näitä palveluja tarjoavia klinikoita on noussut vastaamaan kysyntään ja kilpailemaan kosmetologisten hoitoloiden rinnalle samoista asiakkaista.
Jotkut kauneushoitolat ovat jo kuluneiden vuosien aikana lähteneet vastaamaan kilpailuun ottamalla sairaanhoitajan tai lääkärin omaan hoitolaansa tekemään esteettisiä pientoimenpidepäiviä, ja muutamat ovat jo rekisteröineet oman Y-tunnuksensa Valviran alaiseksi toimijaksi. Kauneushoitola, jolla on vastuulääkäri ja joka on yksityinen terveydenhoidon toimipiste, erottautuu kilpailijoista kuluttajan silmissä.
Lainsäädännön muutokset ja rekisteröintiaalto
Todellisen rekisteröintiaallon aiheutti 15.12.2023 päättynyt säteilyturvalainsäädännön siirtymäaika, jonka seurauksena kaikkien markkinoilla olevien ammattimaisten IPL- ja HIFU -laitteiden käyttö käytännössä kiellettiin perinteisessä kauneushoitolassa. Tehokkaiden ja usein hyväkatteisten hoitolaitteiden käytön jatkaminen on edelleen sallittua terveydenhuollon toimintayksikössä, joita tyypillisesti sairaanhoitaja- ja lääkärivetoiset esteettiset klinikat ovat. Lainsäädäntö näyttää nyt pelaavan heidän pussiinsa ja aktivoi laiteinvestointeja tehneitä kauneushoitoloita myös rekisteröitymään.
Rekisteröitymistä on helpottanut sosiaali- ja terveydenhuollon uusi valvontalaki, joka astui voimaan 1.1.2024. Sen myötä rekisteröintikäytännöt yksikertaistuivat ja lainsäädäntö tunnistaa nyt yhä paremmin pienet toimijat yhtiömuodosta riippumatta. Valvontalain voimaantulon myötä palveluntuottajien ei ole enää edes tarvinnut toimittaa vuosittaisia toimintakertomuksia viranomaisille.
Lupaprosessi ja Soteri-rekisteri
Lupaa toimia yksityisenä terveydenhoidon toimipisteenä haetaan rekisteröitymällä Valviran ja aluehallintovirasto:n (AVI) alaiseen Soteri-rekisteriin. Lupaa ei ole mahdollista saada puhtaasti IPL- tai HIFU -laitteiden käyttötarkoituksen perusteella, koska laitteiden käyttötarkoitus ei ole terveydenhuollollinen tai lääketieteellinen. Voit hakea lupaa lääketieteellisiin, esteettisiin hoitoihin kuten botuliinitoksiinihoitoihin, 4-luokan laser-hoitoihin tai PRP-hoitoihin. Näistä yksinkertaisin hoitolan kannalta on botox, sillä se ei vaadi juurikaan investointeja.
Liittyessään Soteri-rekisteriin kauneushoitolan tulee ensin rekisteröityä palveluntuottajaksi ja palveluyksiköksi, jolla voi olla yksi tai useampi fyysinen palvelupiste. Palveluyksikkö koostuu yhdestä tai useammasta palvelupisteestä. Sähköinen Soteri-rekisteröityminen tehdään verkossa.
Lisätietoja ja linkki hakemuksiin: https://valvira.fi/sosiaali-ja-terveydenhuolto/palveluntuottajarekisteri
Lupahakemuksen liitteet
Sähköisten lupahakemusten liitteeksi hoitolan tulee tehdä lääketieteellisiä hoitoja varten Valviran ohjeen mukaiset: toiminta-, omavalvonta-, tietoturva- ja lääkehoitosuunnitelmat. Sekä tarkistaa ja tarpeen mukaan tehdä poistumisturvallisuus- ja pelastussuunnitelmat hoitolan osalta.
Kaipaatko apua?
Olen auttanut useita Hoitolatukun asiakkaita alkuvuoden aikana korvausta vastaan täyttämään lupahakemukset sekä laatinut hoitoloille hakemuksen liitteiksi vaadittavat liitteet. Monella hoitolayrittäjällä on löytynyt sopiva vastuulääkäri lähipiiristä tai omasta asiakaskunnasta. Osalle sellainen on etsitty yhteistyössä.
Mikäli haluat rekisteröidä hoitolan yksityiseksi terveydenhoidon toimiyksiköksi ja tarvitset apua paperitöihin tai apua löytääksesi vastuulääkärin hoitolallesi, niin ota yhteys lähettämällä sähköposti minulle: parkkinenannemaria@gmail.com tai Harrille:
harri@hoitolatukku.fi