Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

ETEERISTEN ÖLJYJEN KIEHTOVA MAAILMA

Teksti: Heidi Tamminen | kosmetologi, aromaterapeutti, kouluttaja

Kasveista valmistettuja rohdoksia on käytetty jo vuosituhansien ajan. Niiden hoitavia vaikutuksia ja ominaisuuksia on tutkittu monessa eri tiedekunnassa ja huomattu miten arvokkaita ainesosia kasvit sisältävät. Ennen lääketiedettä kasvit ja niistä saatavat uutteet toimivat lääkkeen kaltaisina aineina, joilla parannettiin tulehduksia, lievitettiin kiputiloja sekä hoidettiin stressiperäisiä vaivoja. Lääketieteen isä Hippokrates kirjoitti paljon kasvien parantavista voimista ja yksi hänen mielenkiintoinen nykyaikaankin sopiva sanomansa oli, että hoidon tehtävänä on elvyttää ihmiskehon sisäiset ja luonnolliset parantavat voimat. Sitä oppia noudatetaan myös tämän päivän luonnonmukaisissa hoidoissa.

Haihtuva öljy

Eteerinen eli haihtuva öljy sijaitsee kasvin pienissä rauhasissa, josta se uutetaan yleisimmin vesihöyrytislauksella. Aidot puhtaat ja toimivat eteeriset öljyt ovat kokonaisuudessaan luonnontuotteita. Ne kerätään yhdestä kasvilajista eikä niitä jatketa muilla kemiallisilla aineilla.
Laadukasta eteeristä öljyä saadaan kasvin kasvuolosuhteet huomioiden. Useiden tutkimusten mukaan on huomattu, että maaperällä ja valon määrällä on suuri merkitys kasvin monimuotoisten aromaattisten ainesosien synnyssä. Terapeuttiseen tarkoitukseen uutettavien öljyjen kasviaineksen on oltava puhtaalta maaperältä, jossa kasvi on kasvanut ilman tuholaismyrkkyjä, lannoitteita ja kaukana ilmansaasteilta.

Eteerisiä öljyjä saadaan monesta eri kasvinosasta, kuten kukista, lehdistä, siemenistä, kuorista, pihkasta, neulasista, puuaineksesta, marjoista ja juurista.

Eteerinen öljy on koostumukseltaan kevyt, nestemäinen ja nopeasti haihtuva. Se ei ole vesiliukoinen ja vaatii laimentamisen ennen iholle laittoa.

Eteerinen öljy sekoittuu kasviöljyyn, kasviuutteisiin sekä alkoholiin. Kasviuutteet ja eteeriset öljyt säilytetään aina valolta suojattuna tummassa lasipullossa.

Eteeristen öljyjen annostelussa pitää olla maltillinen. Annosteluun vaikuttaa kunkin öljyn aromaattinen vahvuus ja koostumus. Käytä iholle vain sertifioituja terapeuttiseen käyttöön tarkoitettuja öljyjä ja selvitä oikea annostelumäärä.

Eteeristen öljyjen käyttö kosmetiikassa

Molekyylirakenteeltaan pieni aromaattinen öljy imeytyy hyvin ihoon. Erityisesti rasvaliukoiset aromaattiset öljyt sekoittuvat ihotaliin ja sen mukana kulkeutuvat syvälle ihon kerroksiin. Imeytyvyyttä voidaan parantaa hieronnalla, kuorinnalla ja lisäksi terveellisillä elin tavoilla. Mitä terveempi elimistö on sen paremmin keho ottaa vastaan ravinteita sekä aktivoivia aineita ja käyttää ne hyödykseen.

Luonnonkosmetiikassa käytetään vain sertifioituja kasviuutteita ja eteerisiä öljyjä.

Kosmetiikassa ne toimivat säilövinä aineina, tuoksuina ja aktiivisina tehoaineina. On tehty useita tutkimuksia aitojen eteeristen öljyjen säilyvyyteen vaikuttavista ominaisuuksista. Niiden on todettu olevan antibakteerisia, sieniä torjuvia sekä tehokkaita antioksidantteja.

Eteeriset öljyt ovat aktiivisia aineita jo erittäin alhaisissa pitoisuuksissa ja niillä on fysiologisia sekä terapeuttisia vaikutuksia.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa hajusteina sallitaan ainoastaan luonnon eteeriset öljyt. Ne ovat intensiivisiä tuoksuja ja antavat voimakkaan vaikutelman, mutta tuoksu kuitenkin haihtuu nopeasti eikä pysy iholla pitkään.

Tuoksumolekyylit vaikuttavat monella tavalla

Fenoliyhdisteitä sisältävien eteeristen öljyjen on todettu olevan tehokkaita antioksidantteja, jotka ehkäisevät vapaiden happiradikaalien toimintaa. Ne aktivoivat solujen jakautumista, stimuloivat verenkiertoa sekä vahvistavat ihon joustavuudesta ja kimmoisuudesta huolehtivia ihosäikeitä. Lisäksi ne toimivat viruksia ja bakteereita tuhoavina yhdisteinä sekä virkistävinä ja vahvistavina ainesosina. Tehokkaita antioksidantteja on mm. basilika, kaneli, neilikka ja timjami.

Monoterpeenit ovat antiseptisia, piristäviä, ne ehkäisevät tulehduksia ja turvotusta sekä aktivoivat imunestekiertoa. Osalla on myös kortisonin kaltaisia vaikutuksia, kuten esimerkiksi mustakuusi ja mänty. Monoterpeenialkoholi erityisesti terpinene-4-oli on tehokas immuniteetin vahvistaja sekä viruksia, bakteereita ja sieniä tuhoava ainesosa. Tehokkain on hyvin tunnettu Teepuuöljy, tea tree, mutta myös meirami toimii antibakteerisesti.

Seskviterpeenit ovat antiseptisia ja tulehduksia ehkäiseviä. Ne rauhoittavat ja nopeuttavat vaurioituneen kudoksen parantumista. Korjaavat arpeutumia. Erityisesti kamatsuleenia sisältävä kamomilla ja on hyvin rauhoittava ja ihottumaa lievittävä.

Seskviterpeenialkoholi on tehokas laskimoverenkierron elvyttäjä. Niillä on lisäksi estrogeenin kaltaisia vaikutuksia kuten, pelargonia.

Aldehydit ovat rauhoittavia, kouristuksia lievittäviä sekä tulehduksia hillitseviä. Sitruunamelissa, eucalyptus citriodora.

Esterit eteerisessä öljyssä tekee siitä rauhoittavan ja lisäksi ihoa ravitsevan. Esterit ovat myös antimikrobisia ja tulehduksia ehkäiseviä. Lievittää kramppeja ja kouristuksia. Mustakuusi, kataja, laventeli, kamomilla, salvia.

Kumariinit ovat valolle herkistäviä ainesosia ja erityisesti kesäaikaan niitä ei kannata käyttää iholla. Aiheuttavat maksaläiskiä ja saattavat ärsyttää ihoa. Tuoksulamppu on hyvä vaihtoehto kesäaikaan. Bergamotti, sitruuna, limetti, appelsiini, mandariini.

Oksidit avaavat hengitysteitä sekä ovat limaa irrottavia. Parantaa lisäksi ihohengitystä ja tasapainottaa ihon liiallista rasvoittumista ja normalisoi talirauhasten toimintaa. Laakeri, ravintsara, piparminttu, siankärsämö.

Kosteusvoide normaalille & kuivalle iholle

Phyts Douceur Soin Hydra Protecteur

Voide sisältää mm. santelipuun- ja frankisensin eteeristä öljyä. Santelipuu eteeristä öljyä käytetään kosmetiikassa mm. herkän ihon hoitoon ja voide sopiikin hyvin mm. couperosa ja kuivuudesta kärsivälle iholle päivävoiteeksi. Santelipuu myös lievittää stressiä ja hermostuneisuutta. Frankinsensin eteerisellä öljyllä on ihoa uudistavia vaikutuksia ja se auttaa ihon kuivuuteen.

  • Suojaava
  • Kosteuttava
  • Ravitseva
  • Pehmittävä

Tuotekoodi: 604031

Kiinteyttävä hoitovoide ikääntyvälle iholle

Phyts Creme Absolue

Voide sisältää mm. salvian ja ylang ylangin eteeristä öljyä.

Salviaa käytetään yleisesti anti-age-hoidoissa ja se helpottaa mm. vaihdevuosihikoilua. Ihon paranemista edistävän vaikutuksen ansiosta salviaa voi käyttää myös arpien hoidossa. Lisäksi psoriasiksesta tai ihottumasta kärsivä voi saada apua salvian käytöstä. Ylang ylang laskee korkeaa verenpainetta ja tasapainottaa hormoonitoimintaa. Iholla se kosteuttaa, elvyttää ja tasapainottaa.

  • Uudistava
  • Kiinteyttävä
  • Elvyttävä

Tuotekoodi: 604053

Laventeli hoitoöljy

Aroma Elixir HE Lavanda

Hoitoöljy sisältää 4 % laventelin eteeristä öljyä ja sitä voidaan käyttää suoraan iholle laimentamatta. Laventeli tasapainottaa ja ehkäisee stressiä. Puhdistaa rasvaista sekä sekaihoa ja rauhoittaa punakkaa ja ärtynyttä ihoa. Kylpyveteen lisättynä rauhoittaa kokonaisvaltaisesti vartaloa ja mieltä.

  • Rentouttava
  • Rauhoittava
  • Vesiliukoinen

Tuotekoodi: 54816334