Sterilointi

Steriloinnin ja desinfioinnin ero

Sterilointi tarkoittaa sitä, että jostakin esineestä tai nestemäisestä aineesta tuhotaan lisääntymiskykyiset mikrobit, ei ainoastaan pieneliöiden kasvulliset muodot, vaan myös niiden itiömuodot. Kuumailmasterilointi vaatii vähintään 170° C lämpötilan (DIN 58947). Kolmanteen resistenssiluokkaan (prof. Konrichin mukaan) kuuluvat itiöt on tuhottava steriloimalla.

Desinfioimalla saadaan aikaan ainoastaan se, että esine ei enää voi aiheuttaa mikrobitartuntaa. Siinä ei käsittelyn jälkeen enää ole taudinaiheuttajien kasvullisia muotoja, mutta bakteerien itiöt eivät ole tuhoutuneet. Lääketieteelliset instrumentit on steriloitava aina ennen käyttöä (jäykkäkouristus/kuoliovaara), pelkkä desinfiointi ei riitä.

Steriloitavat materiaalit

Kuumailmamenetelmällä voidaan steriloida palamattomista (epäorgaanisista) aineista, kuten metallista, lasista, posliinista, kivitavarasta ja emalista valmistettuja esineita, esim eri instrumentteja, ruiskuja, kanyyleja jne. Valmistajan mahdollisia ohjeita on noudatettava. Instrumentit, ruiskut jne desinfioidaan heti käytön jälkeen, puhdistetaan sitten huollellisesti ja pannaan vasta kuivauksen jälkeen sterilaattoriin.

5 tuote(tta)

Laskeva
/ sivu

  • Hydra 100 -autoklaavi

  • Kuulasterilaattori

  • Kuumailmasterilaattori Kiertoilmalla 20 L

  • Lasihiekka kuulasterilaattoriin

  • Tau Steril -kuumailmasterilaattori

5 tuote(tta)

Laskeva
/ sivu