Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

VÄSYNYT JA UUPUNUT? RAUDANPUUTE, OIREET JA HOITO

Teksti: Minna Paulamäki | yrittäjä Sola Natural Oy, No75

Väsynyt olemaan väsynyt?
Etkö jaksa kiivetä rappusia ja nukut huonosti?
Kyseessä voi olla raudanpuute.

Raudanpuutos on yleensä seurausta lisääntyneestä raudan (veren) menetyksestä ja/tai siitä, että raudan saanti ravinnosta ei riitä elimistön tarpeisiin. Raudanpuutoksen oireet voivat olla hyvin monimuotoisia. Diagnoosin viivästyminen voi johtaa potilaan huomattavaan elämänlaadun heikentymiseen ja kyvyttömyyteen suoriutua arkipäivän vaatimuksista, työstä suoriutumisesta puhumattakaan. Raudanpuutoksen kehittyessä rauta häviää ensin rautavarastoista ja vasta tämän jälkeen hemoglobiiniarvo pienenee. Aina raudan väheneminen ei kuitenkaan vaikuta hemoglobiiniarvoon lainkaan. Henkilön hemoglobiini saattaa olla normaali, mutta henkilöllä voi silti olla oireita rautavarastojen tyhjentyessä ja oireiden voimakkuus riippuu raudanpuutoksen vaikeusasteesta.

Monet raudanpuutteen oireista kuitenkin alkavat jo rautavarastojen ehtyessä, ilman että anemiaa on todettavissa, sillä raudalla on paljon muitakin tehtäviä elimistössä. Rauta on siis tuiki tärkeä ravintoaine keholle. Normaalia alhaisempi ferritiinitaso johtuu siitä, että elimistössä ei ole riittävästi rautaa.

Raudanpuute vaivaa etenkin naisia

Raudanpuutteen riskiryhmiä on useita. Raudanpuutetta esiintyy etenkin seuraavissa ryhmissä:

• Naiset, joiden kuukautisvuodot ovat runsaita
• Raskaana olevat naiset, sillä raskaus lisää raudan tarvetta
• Henkilöt, jotka ovat luovuttaneet toistuvasti verta
• Kasvisruokavalio ja vegaanin ruokavalio, sillä kasvisten
sisältämä rauta imeytyy heikommin kuin eläinkunnan tuotteista saatava hemirauta
• Henkilöt, joilla on raudan imeytymiseen liittyvä häiriö,
kuten keliakia tai muu tulehduksellinen suolistosairaus, kuten haavaisesta paksunsuolen tulehduksesta kärsivillä
• Vanhukset ja iäkkäät, sairauksien tai heikon ravitsemuksen takia
• Urheilijat, sillä aktiivinen ja rankka urheilu lisää raudan tarvetta
• Maitotuotteiden kalsium heikentää raudan imeytymistä

Raudanpuutteen oireet näkyvät aivoissa, psyykeessä ja mielessä

Tutkitusti rauta edistää kognitiivista toimintaa ja on välttämätön hivenaine aivotoiminnassa. Rauta on välttämätön, jotta aivojen signaalivälitys hermosolusta toiseen sujuu moitteettomasti. Rautaa tarvitaan myös ennen kaikkea aivovälittäjäaineiden, kuten dopamiinin, serotoniinin, adrenaliinin ja efedriinin muodostukseen sekä aivojen aineenvaihduntaan. Raudanpuutteen ajatellaankin johtavan signaalivälityksen hidastumiseen aivoissa ja tämä näkyy:

• Ajattelun hidastumisena, muistihäiriöinä ja aivosumuna
• Keskittymiskyvyn ongelmina, oppimisena, sanojen löytymisen vaikeutena ja toistuvana unohteluna

Tunnistatko itsesi?
”Hermo meni pienimmästäkin vastoinkäymisestä”
”Jokin on pielessä, kun on itku niin herkässä”
”Tuntuu, ettei mikään pysy päässä ja sanojakin pitää hakea pitkään”

Raudanpuutteen tyypillisimpiä psyykkisiä oireita on levottomuus, keskittymiskyvyn puute, ärtyneisyys ja masennus. Kaikkein yleisin raudanpuutteesta johtuva oire on kuitenkin väsymys.

Tyypillisimpiä oireita on fyysinen väsymys, jaksamattomuus ja vetämättömyys. Väsyttää, mieli on matalalla, painokin on noussut ja turvottaa. Tietyt raudanpuutteen oireet voivat muistuttaa masennuksen oireita, ja tilaan liittyy usein alavireisyyttä, väsymystä ja alakuloisuutta. Rauta auttaa tutkitusti vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Tunnistatko itsesi?
”Menin mielelläni töihin, enkä kokenut olevani masentunut tai uupunut, mutta jotain oli vialla, kun mieli on maassa ja mikään ei tunnu miltään”

Kaikkein yleisin raudanpuutteesta johtuva oire on väsymys.

Raudanpuute näkyy hiusten ja ihon hyvinvoinnissa

Rauta on elimistölle välttämätön hivenaine, jota solut ja kudokset tarvitsevat toimiakseen. Rautaa tarvitsee myös terve iho, muun muassa kollageenisynteesiin sekä limakalvojen, hiuksien ja kynsien hyvinvointiin. Rauta myös edistää energia-aineenvaihduntaa, punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista ja hapen kuljetusta kehossa.

Tyypillisiä raudanpuutteen oireita ovatkin:

• Kuiva iho, kutina ja ihon kalpeus
• Huulten ja suupielien ahavoituminen ja haavautuminen
• Hauraat, liuskoittuvat ja huonokuntoiset kynnet
• Katkeilevat ja ohenevat hiukset sekä hiusten lähtö

Raudanpuute, sydän ja keuhkot sekä lihaksisto

Urheilijoilla rautatasapainoa seurataan tarkasti, koska sen on havaittu merkittävästi vaikuttavan suorituskykyyn ja jaksamiseen. Urheilijoilla on myös käytännössä usein hyvät hemoglobiinitasot hapenottokyvyn parantuessa, toisaalta kiihtynyt punasolutuotanto myös kuluttaa rautavarastoja. Samoin lihasten myoglobiini tarvitsee rautaa.

Raudanpuute heikentää suorituskykyä monenkin mekanismin kautta. Raudanpuutteen oireet tulee lihaksistossa näkyviin muun muassa heikentyneenä fyysisenä suorituskykynä, kestävyyskunnon heikentymisenä, hidastuneena palautumisena, lihaksissa tuntuvana kipuna ja hapotuksena. Raudanpuute lihaksistossa voi tulla näkyviin myös siten, ettei jaksa arjen normaaleja askareita.

Tunnistatko itsesi?
”Jo pelkästään pieni kävely tuntui ylivoimaiselta rasitukselta jaloissa”
”Palan tunne kurkussa, kun mietinkin kotitöiden tekemistä”

Ihmisen vastustuskyky eli immuunijärjestelmä vaatii toimiakseen kunnolla myös rautaa. Taipumus toistuville infektioille voi olla merkki raudanpuutteesta ja alentuneesta vastustuskyvystä.

Raudanpuute lihaksistossa voi tulla näkyviin myös siten, ettei jaksa arjen normaaleja askareita.

Raudanpuutoksen korjaaminen

Oireinen raudanpuutos on aina hoidettavissa. Raudanpuutoksen ensisijainen hoito on aina ensisijainen suun kautta otettava rautavalmiste. Hoito on yksinkertaista ja kestää parhaimmillaan vain joitakin kuukausia. Tällä hetkellä suositukset ohjaavat päivittäiseen raudan käyttöön. Suositeltava päiväannos on 100 mg ja rauta imeytyy parhaiten suolistosta. Raudan imeytymistä tehostaa erityisesti C-vitamiini.

No75 Kollageeni Gold sisältää hydrolysoidun kollageenin lisäksi rautaa, joka on tärkeä mineraali monille kehon toiminnoille auttaen hapen kuljetuksessa elimistössä. Raudan riittämätön saanti yhdistetään myös hiustenlähtöön, kynsien haurastumiseen ja ihoon. C-vitamiini (100 mg) edistää kollageenin muodostumista, mutta myös raudan imeytymistä elimistöön. No75 Kollageeni Gold -valmiste sisältää bioaktiivista hydrolysoitua kollageenia, rautaa, sinkkiä, L-kysteiiniä, biotiinia, pantoteenihappoa, C-vitamiinia ja peltokorteuutetta. Erittäin korkea imeytyminen elimistöön 98,4%. Valmistettu Suomessa.

“Muista olla armollinen itsellesi. Jos väsymys on voimakasta, niin silloin on levättävä.” – Syy voi olla sellainen, mitä ei ole vielä havaittu tai löydetty.