Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

KÄDET KOVILLA PESUSTA JA DESINFIOINNISTA

Teksti: Heidi Tamminen | kosmetologi, UMG-aromaterapeutti, kouluttaja

Käsien puhtaus on nykyisen elämäntilanteen vuoksi entistäkin tärkeämpää ja siksi joudumme desinfioimaan käsiämme useita kertoja päivässä. Voimakkaat desinfioivat aineet kuitenkin kuivattavat ihoa, jolloin käsien ravitseminen ja kosteuttaminen on suunnattoman tärkeää. Kuiva iho on altis erilaisille ihoärsytyksille, ihottumille ja halkeamille, jotka ovat kivuliaita sekä pitkäaikaisia hoidettavia. Haavainen ja ärtynyt iho on myös alttiimpi erilaisille tulehduksille ja mikrobeille.

Aloe veraa ja glyseriiniä sisältävät desinfioivat aineet eivät kuivata ihoa vaan jättävät pehmeän, suojaavan pinnan. Henkilökohtainen hoitava desinfiointiaine onkin hyvä olla aina mukana matkassa, niin tietää mitä käsilleen laittaa.
Luonnonmukainen käsienpesuaine sisältää kookosöljystä valmistettua saippuoivaa ainetta, sekä raikkaita desinfioivia eteerisiä öljyjä, jotka eivät kuivata ihoa. Puhdistaa ihon tehokkaasti jättäen raikkaan ja puhtaan tunteen.

Parafiinihoito suojaa ja pehmittää

Lämmittävä parafiinihoito suojaa ja pehmittää kuivaa ihoa. Se on hyvä talviajan hoito huonosta ääreisverenkierrosta ja valkosormisuudesta kärsivälle. Parafiini jähmettyy nopeasti viiletessä ja tekee suojaavan vahamaisen kerroksen ihon pinnalle. Se tehostaa ravitsevien ja kosteuttavien hoitotuotteiden imeytyvyyttä jättäen ihon pehmeäksi ja siloiseksi.

Parafiinikäsihoito aktivoi aineenvaihduntaa ja vilkastuttaa verenkiertoa, mikä lievittää reumaattisia kiputiloja ja niveljäykkyyttä.
Kynsien pureskelijat hyötyvät parafiinihoidosta, koska repaleiset kynsinauhat ja ärtyneet sormien kynsireunat pehmenevät ja parantuvat nopeammin. Lisäksi hoito voi ehkäistä pureskelua ja toimia hillitsevänä tekijänä.

Käsikuorinta pehmittävällä kookoskuorinnalla ennen parafiinihoitoa, poistaa kuolleen hilseilevän ihosolukon ja lisää hoidollista vaikutusta. Hierontavoiteeksi sopii hyvin ravitseva karitevoi, jolla myös rikkonaiset kynsinauhat pehmenevät. Karitevoin koostumusta on tutkittu paljon ja se on todettu tehokkaaksi atooppisen, kuivan ja hilseilevän ihon hoitovoiteeksi.

Hierontavoide kannattaa jättää parafiinin alle, koska suojaava vahapeite tehostaa voiteen imeytyvyyttä ja korjaavaa vaikutusta.

Jos kädet osaisivat puhua, ne huutaisivat kuivuuden tuskasta ja raahautuisivat kuin nääntynyt lisko aavikolla kohti kosteuden lähdettä.

Parafiinin käyttö hygieenisesti

Käsien upotus parafiinialtaaseen on perinteinen tapa tehdä hoito, mutta tänä päivänä se askarruttaa monia. Puhtaat ja hyvin desinfioidut kädet voi toki kastaa parafiiniin, mutta kokeile myös toista tapaa! Saat lisättyä samalla asiakkaan turvallisuuden tunnetta, kun kaikki eivät kasta käsiään samassa altaassa.

Opasta asiakasta kotihoidossa

Käsiä tulee huuhdeltua vedessä useita kertoja tunnissa kotitöitä tehdessä ja se lisää käsien kuivumista. Siksi kuivaihoisen kannattaa käyttää kertakäyttöisiä käsineitä kotona ruoanlaitossa ja siivotessa. Monet puhdistusaineet sisältävät ihoa ärsyttäviä kemikaaleja ja niiltä suojautuminen on tärkeää. Atooppiselle ja allergiselle iholle suositellaan puuvillakäsineitä kertakäyttöisten käsineiden alle, sillä herkkä iho saattaa reagoida käsineiden sisältämille ainesosille.

”Käsien säännöllinen

rasvaaminen estää

kosteuden haihtumista.”

Halkeilevan ihon öljyhoito kotona

Seesaminsiemenöljy sisältää runsaasti sinkkiä, jolla on ihovaurioita korjaava vaikutus. Lisäksi se pitää sisällään iholle tärkeitä A-, B- ja E-vitamiineja sekä runsaasti omega-6 ja -9 -rasvahappoja. Käsiin hierotaan runsaasti seesamiöljyä ja laitetaan pussiin 15 minuutiksi. Päälle voi laittaa vaikka lämpimät villarukkaset.

Käsien säännöllinen rasvaaminen estää kosteuden haihtumista ja ei pidä unohtaa myöskään kehon sisäistä hoitoa. Juo riittävästi 1-2 litraa puhdasta vettä päivittäin ja huolehdi riittävästä omega -3 ja -6-rasvahappojen saannista.

Kolme eri vaihtoehtoa parafiinihoidon tekemiseen

PUSSI TAI KERTAKÄYTTÖKÄSINEET

Sulata parafiini altaassa kuten ennenkin ja laita asiakkaalle käteen riittävän tilava pussi. Kaada muovisella kauhalla parafiinia rauhallisesti koko kädelle ja anna valua. Paina pussi tiiviisti kiinni ja aseta frotee kinnas päälle. Voit myös kaataa parafiinia kertakäyttöisiin suojakäsineisiin (22825) sormilokeroihin. Laita käsine asiakkaalle ja puristele parafiini sormista ylöspäin. Tarkista vahan lämpö, ettei se ole liian kuumaa.

VALMIIT PARAFIINIKÄSINEET

Sulata lämpimässä vesihauteessa tai mikrossa valmiit parafiinikäsineet ja laita ne asiakkaan käsiin. Sulje käsine ranteesta ja laita päälle froteekinnas. Huomioi, että parafiini on tasalämpöistä.

SPRAYPARAFIINI

Lämmitä parafiinispray lämmityslaitteessa. Suojaa hoitotila esim. vatipusseilla (221003) tai lattiamuovilla (002000). Aseta käsi muovipalan päälle ja suihkuta parafiini käsien molemmille puolille. Taita muovi tiiviisti käden ympärille ja laita päälle froteekinnas. Sprayparafiini pitää olla tarpeeksi lämmintä, ettei suutin tukkiudu. Avaamalla korkin voit myös kaataa parafiinin käsille.