Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

TERVE IHO, MITÄ SE TARVITSEE?

Iholla on monia erilaisia tehtäviä, joita se kykenee hoitamaan erikoistuneen rakenteensa vuoksi. Iho pitää elimistön kudokset koossa. Ihokerroksilla taas on omat tehtävänsä ja yhdessä ne luovat ihon oman immuunijärjestelmän. Epidermis, ihon uloin kerros kestää hyvin kulumista ja sen päätehtävänä onkin hylkiä ulkoisia ärsykkeitä, sekä estää veden haihtumista ihon läpi, eli toimia esteenä elimistön ja ulkomaailman välissä. Ihon joustavuuden ja kerroksellisuuden ansiosta ulkoapäin tulevat vauriot jäävät usein ihon rakenteisiin, eivätkä pääse näin ollen vahingoittamaan elimistön sisäisiä kudoksia ja elimiä.

Ihon antamaan suojaan vaikuttavat melko paljon ihon kunto sekä ihoalue. Ihon kunnon ylläpitäminen edistää vastustuskykyä, jolloin iholla on parempi kyky vastata ärsykkeeseen. Ihon terveyteen vaikuttavat sekä sisäiset että ulkoiset tekijät. Sisäiset tekijät ovat perimä, emotionaalinen tila ja hormonien aikaan saamat muutokset ihossa, kuten ihotyyppi ja ikääntyminen. Ulkoisiin tekijöihin kuuluvat ilmasto ja elinympäristö, kemikaalit, ravitsemus, ihon hoito sekä elämäntavat. Ihon oikeanlaisella perushoidolla voidaan kuitenkin vaikuttaa ihon kuntoon sekä ulkoisilta tekijöiltä suojautumiseen.

Hormonien vaikutus ihoon

Terve iho on kaunis, pehmeä sekä kuulas. Kuitenkin stressi, väsymys tai epätasapainossa olevat hormonit näkyvät ihmisen iholla hyvin nopeasti harmautena ja näppylöinä. Kehossamme on noin 50 eri hormonia, joista vain muutama on yhteydessä ihon hyvinvointiin. Hormonit vaikuttavat ihon terveyteen sisäisesti ja huolehtivat ihon paksuudesta, kiinteydestä, tasaisuudesta ja rasvaisuudesta. Eniten ihoon vaikuttavat hormonit ovat estrogeeni ja testosteroni. Estrogeeni vaikuttaa ihon paksuuteen, kollageeniin, veren virtaukseen sekä glykosaminoglykaani pitoisuuksiin. Estrogeeni on suuressa osassa ihon vanhenemisessa, sillä estrogeenin vähentyessä iho alkaa rypistyä ja kuivettua. Vähenemisen myötä iho myös kalpenee, sillä verisuonten määrä ihossa vähenee ja sitä myöden ravintoaineita kulkee iholle vähemmän. Estrogeenin muutokset voivat myös aiheuttaa tulehduksellisia reaktioita iholle, kuten ruusufinnin synnyn. Testosteroni vaikuttaa lihasten voimaan sekä muotoon. Testosteronin laskiessa ihon lihaksisto väljähtää ja kasvoista tulee kuivat sekä löysemmät. Testosteroni tason suureneminen voi vaikuttaa taas aknen puhkeamiseen.

Kortisoli on kehossa erittyvä stressivasteen hormoni, se on myös yksi ihon vanhenemiseen vaikuttavista hormoneista. Kun nukumme huonosti, keho kokee olevansa hätätilassa ja alkaa tuottaa stressihormoni kortisolia. Kohonnut kortisoli taso taas hajottaa kollageeniä, mikä vähentää ihon kimmoisuutta. Kasvuhormoni on vastuussa lihaksen, luun ja kudosten kasvusta ja uusiutumisesta. Nukkuessamme se kosteuttaa ihoa ja mahdollistaa solujen uusiutumisen ja korjauksen. Melatoniini on unihormoni, jolla on myös osansa immuunijärjestelmässä. Se rauhoittaa kehon toiminnot ja antaa lähtölaskennan muille hormoneille. Näin ollen huonosti nukutuilla yöunilla iho kuivuu, ikääntyy ja syntyy juonteita ja ryppyjä.

Ravinnolla suuri merkitys

Ravinnolla pystymme vaikuttamaan ihon kuntoon, riittävän ja monipuolisen ruuan ansiosta iho saa tarvitsemansa ravintoaineet pysyäkseen terveenä ja kauniina. Iho pysyy kunnossa, kun syö monipuolisesti ja suomalaisten ravintosuositusten mukaan, eli syö runsaasti kasviksia ja täysviljaa, valitsee mieluummin pehmeitä kuin kovia rasvoja, vähentää sokerien määrää ja liiallista suolaa, muistaa vitamiinien ja kivennäisaineiden tärkeyden sekä syö säännöllisesti ja lautasmallin mukaan.

Orvaskeden solut uusiutuvat hyvin tiuhaan tahtiin noin 28 -31 päivän välein. Tähän nopea tahtiseen uusiutumiseen ihon solut tarvitsevat riittäviä määriä proteiineja, hiilihydraatteja sekä rasvoja. Proteiinit ovat mukana ihon uusien kudosten muodostamisessa elastiinin ja kollageenin rakentamiseksi, entsyymien, kasvutekijöiden ja hormonien valmistuksessa sekä elimistön vesi- ja happamuustasapainon säätelyssä. Ruokavaliosta saadulla rasvalla on myös toinen tärkeä tehtävä ihon terveyden kannalta. Rasvat muodostavat iholle vettä hylkivän esteen, joka auttaa ihoa pitämään tarvittavan kosteuden. Iholle erityisen tärkeitä rasvoja ovat omega 3 ja 6 rasvahapot, jotka tulee saada ravinnosta, sillä ihmiskeho ei tuota niitä itse. Vitamiinit vaikuttavat suuresti ihon kuntoon ja toimintaan. A-, C-, D- ja E- vitamiinien ansiosta iholla on kyky suojautua auringolta ja parantaa sen aiheuttamia vaurioita.

Perusteellinen puhdistus on avain terveeseen ihoon

Ihon puhdistuksen tavoitteena on poistaa iholta ihon eritteet, ehostus ja ulkoapäin tullut lika, esimerkiksi ilmansaasteet tai työperäinen lika. Myös meikittömät kasvot on puhdistettava. Huolellisella puhdistuksella estetään myös ihon tulehtuminen.

Pelkkä vesi ei riitä. Vesi ei liuota rasvaa ja mikrobeja, joita on ihossamme ja meikeissä. Siksi ihon puhdistukseen tarvitaan puhdistavia erityistuotteita. Vesi saattaa myös kuivattaa ihoa, varsinkin jos kasvoja ei muista kosteuttaa puhdistuksen jälkeen. Ihon puhdistamiseen on tarjolla voiteita, vaahtoja, vesiä, emulsioita ja geelejä. Tuote valitaan ihotyypin, ihon tarpeiden, käyttötottumusten ja tilanteenkin mukaan.

Puhdistustuotteiden sisällysluetteloa kannattaa tutkia tarkkaan. Herkkä iho vierastaa kuorivia ainesosia, kuiva iho alkoholipitoisia ja talineritystä rauhoittavia tuotteita. Jos ihon pinta on puhdistamisen jälkeen kuiva ja kireä, puhdistusaine on liian voimakas. Jos pinta kuivuu liikaa, tali ei pääse vuotamaan normaalisti ihon pinnalle. Seurauksena voi olla näppyjä. Rasvoittuvalle iholle sopii talintuotantoa hillitsevä, tasapainottava ja kevyesti kuoriva puhdistustuote. Vanhenevalle iholle on tarjolla omia tuotteita, jotka sisältävät enemmän hoitavia ainesosia. Jos käyttää voimakasta meikkiä, kasvot kannattaa puhdistaa ensin voidemaisella tai öljypohjaisella puhdistusaineella. Ne liuottavat hyvin meikin rasvamaisia ainesosia. Sen jälkeen puhdistuksen voi uusia joko geelimäisellä tai vaahtomaisella tuotteella, jotta olo jää raikkaaksi. Puhdistuksen ansiosta kosteusvoiteiden ainesosat imeytyvät ihoon tehokkaammin. Kasvojen puhdistus viimeistellään kasvovedellä joka vie lika- ja puhdistusainejäämät mennessään. Se täydentää puhdistuksen tasapainottamalla ihon pH-arvoa ja valmistamalla ihon vastaanottavaisemmaksi voiteille.

Kosteutus ja suojaaminen

Ihon suojaamisen tarkoituksena on suojata ihoa kosteuden haihtumiselta, viimalta, pakkaselta, UV-säteiltä ja ilman epäpuhtauksilta. Ulkoilman pakkasesta ja sisäilman lämmityksestä johtuva ilman kosteuspitoisuuden väheneminen kuivattavat ihoa. Ulko- ja sisäilman lämpötilaerot saattavat talvella olla Suomessa jopa 40-50C, suuret lämpötilan vaihtelut rasittavat ihoa. Aurinkoisella säällä ihoa tulee suojata haitallisilta UV-säteiltä.

Optimaalisesti ravitussa ihossa on tarpeeksi sekä vettä että rasvaa. Mikäli iho on kuiva, voi se siis olla puutetta joko vedestä, rasvasta tai molemmista. Yleisesti ottaen puhutaan joko kosteusköyhästä tai rasvaköyhästä ihosta.

Kireä iho kertoo, että se on päässyt kuivumaan liikaa. Pehmeys palautuu kosteudella. Jos ei haluta vaihtaa hyväksi kokemia tuotteita, niitä voi täydentää lisäkosteuttajilla, kuten puhdistuksen jälkeen iholle levitettävällä kasvo- tai hoitovedellä, seerumilla tai öljyllä. Jos iho on kovin kuiva, kerrosta hoitovettä ja seerumia tai öljyä. Myös kosteuttavat naamiot kannattaa ottaa käyttöön.

Herkkä, punoittava iho reagoi kylmään, tuuleen, viimaan ja ilmansaasteisiin. On syytä olla tarkkana tuotevalinnoissa ja välttää sellaisia tuotteita joiden tietää ärsyttävän ihoa. Herkälle iholle tulee valita tuotteet, jotka lupaavat kosteuttaa, rauhoittaa, suojata ja vahvistaa ihon omaa suojaa. Herkkäihoisen on syytä suojata iho ulkoillessa tuulessa ja viimassa, on hyvä myös välttää voimakkaita lämpötilanvaihteluita.

Kuivasta, ahavoituneesta ihosta puuttuu luontaisia rasvoja, jotka estävät vedenhaihtumisen iholta. Voiteiden rasvat tuovat kosteutta ihoon ja auttavat ihoa säilyttämään kosteuden. Kuorinta poistaa hilseilyä ja tekee ihon pinnasta sileän. Se myös edesauttaa kosteuden imeytymistä ihoon.

Gerard´s -sarjan Skandinaaviselle iholle suunniteltu Calmsense linja tarjoaa iholle suojaa ja hellävaraista hoitoa. Sen miedot tuoksut sopivat herkällekin nenälle.