Jos olet Suomen Hoitolatukun asiakas niin kirjaudu sisään tästä.

SAIPPUOISTA CLEANSEREIHIN – IHON PUHDISTAMISEN EVOLUUTIO

Skin Candy SMOOTH KISS Cleansing Oil 150 ml

Tarjontaa on paljon; mistä tietää, mikä on millekin ihotyypille parasta? Entä onko ympäristöarvoilla merkitystä? Tässä artikkelissa vertaillaan erilaisten puhdistustuotteiden ominaisuuksia ja avataan puhdistusöljyn inci.

Saippuat ovat kehittyneet eläinrasvoista erilaisiin hyväntuoksuisiin kasvojen puhdistustuotteisiin, joilla on myös hoitavia ominaisuuksia. Saippuan kemiallinen rakenne selvitettiin jo 1800 –luvun alussa. 1970 –luvulla Dove/Unilever keksi lisätä rasvoja ja ”voiteita” saippuaan, josta voi ajatella alkaneen nykyaikaisten kasvojen puhdistustuotteiden kehityksen.

Puhdistusgeeli

Kasvojen geelimäiset puhdistusaineet yleistyivät oikeastaan vasta 2000 –luvun lopussa. Varsinkin nk. kuluttajasarjoissa kasvojen geelimäiset puhdistukset sisältävät usein suurimmaksi osaksi sodium laureth sulfaattia (=SLS). Tämän ainesosan ympärillä on ollut runsaasti keskustelua sen ominaisuuksista. Sitä on mm. epäilty syöpävaaralliseksi. Nykytiedon mukaan se ei pidä paikkaansa, aine ei aiheuta syöpää. Mutta, aivan ongelmaton aine se ei silti ole, sillä sen tiedetään kuivattavan ja ärsyttävän ihoa. Sitä pidetään myös ympäristölle erittäin haitallisena. Ainesosaa käytetään tuotteissa sen pesevän ja vaahtoavan vaikutuksen ansiosta. Jostakin syystä valtaosa kuluttajista uskoo runsaasti vaahtoavien pesutuotteiden olevan tehokkaampia kuin muiden tuotteiden. SLS:ää käytetään varsin yleisesti shampoissa ja suihkugeeleissä, mutta myös ihon puhdistusgeeleissä. SLS:n lisäksi tuotteet sisältävät myös runsaasti vettä ja siksi tuotteen säilymiseen tarvitaan runsaasti voimakkaita säilöntäaineita.

Miten SLS vaikuttaa itse ihoon?

Ihon ylin kerros peittyy happamalla (pH 4-5,5) hydrolipidikalvolla, jonka tehtävä on estää ihoon kuulumattomien bakteerien selviytyminen ja lisääntyminen. Tämä kalvo koostuu hiestä, talista ja rasvoista. SLS on tehokas liuotin rasvoille ja näin ollen sitä sisältävät puhdistusaineet pesevät iholta myös sitä suojaavan hydrolipidikalvon. Kalvon palautuminen kestää aikansa.

Misellivesi

Misellivesi on saanut nimensä pienistä öljymolekyyleistä ”miselleistä” jotka ovat suspendoitu veden joukkoon. Tuotteen suosio perustuu loistavaan markkinointiin, sillä useimmat iholle levitettävät puhdistusaineet sisältävät pinta-aktiivisia aineita – hyvin pienikokoisia öljymolekyylejä – jotka pystyvät aivan samaan suoritukseen kuin misellivesi. Luonnollisesti miselliveden kevyt koostumus on helppo kuitenkin pyyhkiä pois, joten sitä on usein miellyttävä käyttää.

Misellit ovat pinta-aktiivisia aineita, joiden teho perustuu toisaalta niiden kykyyn vetää vettä puoleensa ja toisaalta hylkiä sitä. Miselli- vesipuhdistus on hellävaraisempi iholle kuin SLS:ää sisältävät vaahtoavat puhdistusaineet. Misellivedet ovat kuitenkin pääosin vettä ja ne tarvitsevat siksi runsaasti säilöntäaineita.

Puhdistusmaito

Puhdistusmaito on useimpien ammattisarjojenkin peruspuhdistus –tuote. Usein puhdistusmaidot valmistetaan halvoista nestemäisistä parafiineistä ja pesevistä aineista, kuten SLS –yhdisteistä ja pinta-aktiivisista aineista. SLS:n ongelmat käytiin jo edellä läpi. Parafiinien taas tiedetään tukkivan ihohuokosia.

Puhdistusöljy

Hellävaraisempi tapa puhdistaa ihoa on puhdistusöljy. Siinä yhdistetään emulgaattorin avulla sokeri ja luonnolliset öljyt. Sakkaroosilauraatti (Sucrose laurate) on hellävarainen ja ihoa hoitava emulgaattori ja erinomainen luonnollisten ainesosien yhdistäjä. Tällä yhdistelmällä saadaan epäpuhtaudet irtoamaan iholta hellävaraisesti, hydrolipidikalvoa vaurioittamatta sekä ihoa tukkimatta. Tuote sopiikin siis erinomaisesti sekä herkkäihoisille että epäpuhtauksista kärsiville.

Smooth Kiss Cleanser

Smooth Kiss Cleanser puhdistusöljy sisältää yli 80% pienimolekyylisiä öljyjä ja alhaisen vesipitoisuutensa ansiosta se ei tarvitse säilöntäaineita. Kun öljyyn lisätään vettä tai hydrolaattia, se muuttuu pehmeän maitomaiseksi, mikä tekee siitä erityisen hellävaraisen ja hemmottelevan. Hoitavaa vaikutusta Smooth Kiss Cleanserissa tehostaa rikastetun kauran betaglukaani sekä Tyrnin vitamiinit ja antioksidantit. Smooth Kiss Cleanser puhdistusöljy on erinomainen tuote ihon puhdistamiseen kaikille ihotyypeille ja samalla se hoitaa ja suojaa ihoa monin tavoin. Smooth Kiss Cleanser on osa Scandinavian Skin Candy tuoteperhettä, jonka kehittelystä vastaa suomalainen perheyritys Hoitolatukku.

Incin avausta

Sucrose Palmitate ja Sucroce Laurate

ovat rasvahappoyhdisteitä, jotka tuotteessa sekä hoitavat ihoa että tekevät tuotteesta miellyttävämmän käyttää. Näitä raaka-aineita saadaan yhdistämällä sokeri kasviöljyyn esimerkiksi kookosöljyyn. Molemmat aineista antavat iholle runsaasti kosteutta ja suojaavat ihoa. Sucrose palmitate pehmittää ihon pintaa ja antaa kevyesti ihoa kuorivan vaikutuksen samalla kirkastaen ihon pintaa. Sucrose Lauraten sisältämät lauriinihapot rauhoittavat ihoa ja ehkäisevät tulehduksia antimikrobisen vaikutuksen ansiosta. Nämä rasvahapot ovat myös emulgaattoreita yhdistäen raaka-aineet toisiinsa ja muuttavat öljyn rakennetta paksummaksi tehden tuotteesta näin helppokäyttöisempää. Näiden raaka-aineiden ansiosta saamme myös nauttia ihoa hellivästä vaahdosta kun Cleansing Oiliin lisätään iholla kasvovettä.

Hippophae Rhamnoides

on tyrnimarjasta saatavaa öljyä. Se sisältää runsaasti luonnollisia antioksidantteja, kuten karotenoideja, C- ja E-vitamiinia, sekä välttämättömiä rasvahappoja ja flavonoideja. Nämä ravinteet estävät solujen hapettumista suojaamalla ihoa vapailta radikaaleilta, vaikuttavat niiden aineenvaihduntaan ja uudistavat ihosoluja. Tyrniöljy onkin ihonhoidon supertuote, joka suojaa, ravitsee, kiinteyttää sekä kirkastaa ihoa.

Helianthus Annuus

on auringonkukan siemenistä saatavaa öljyä. Tätä öljyä käytetään kosmetiikassa ihoa hoitavana ja pehmentävänä ainesosana. Öljy sisältää runsaasti ihoa hoitavia rasvahappoja sekä E-vitamiinia, joka lisää antioksidanttisia eli ihosoluja suojaavia vaikutuksia.

Rosmarinus Officinalis

on Rosmariinin lehdistä saatavaa uutetta. Rosmariini parantaa ihon pintaverenkiertoa ja auttaa ihoa säilyttämään paremmin kosteutensa. Se tekee ihosta kiinteämmän sekä pehmeämmän. Antimikrobisen vaikutuksen ansiosta se suojaa ihoa myös epäpuhtauksilta.